Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
Mam zadanie,ok.10 przykładów,ale proszę o rozwiązanie jednego i objaśnienie jak go zrobić,żebym załapała
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc,że:
\(\displaystyle{ sinx = - \frac{5}{13}}\) i \(\displaystyle{ x (\pi, \frac{3}{2}\pi)}\)
jakby było samo \(\displaystyle{ sinx}\) to bym rozwiązała,ale nie rozumiem o co chodzi z tym \(\displaystyle{ x}\)...
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
Zamiast \(\displaystyle{ \prod_{}^{}}\) używaj \(\displaystyle{ \pi}\). Pierwszy znak to raczej symbol iloczynu
frej
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc,że:
\(\displaystyle{ sinx = - \frac{5}{13}}\) i \(\displaystyle{ x (\pi, \frac{3}{2}\pi)}\)
jakby było samo \(\displaystyle{ sinx}\) to bym rozwiązała,ale nie rozumiem o co chodzi z tym \(\displaystyle{ x}\)...
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
Zamiast \(\displaystyle{ \prod_{}^{}}\) używaj \(\displaystyle{ \pi}\). Pierwszy znak to raczej symbol iloczynu
frej
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 18:59 przez xanga, łącznie zmieniany 3 razy.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
Na początek wychodzimy z jedynki trygonometrycznej czyli:
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos ^2 x=1 \\
\cos x= \sqrt{1- \sin^2 x} \\
\cos x = \sqrt{1- ft( \frac{5}{13}^2 \right) } \iff \cos x = -\frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}= \frac{5}{12}}\)
\(\displaystyle{ \ctg x = \frac{1}{\tg x}= \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos ^2 x=1 \\
\cos x= \sqrt{1- \sin^2 x} \\
\cos x = \sqrt{1- ft( \frac{5}{13}^2 \right) } \iff \cos x = -\frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}= \frac{5}{12}}\)
\(\displaystyle{ \ctg x = \frac{1}{\tg x}= \frac{12}{5}}\)
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
dziękuje za pomoc
co znaczy ten znak?
\(\displaystyle{ \pm}\)
edit: faktycznie,dzięki
co znaczy ten znak?
\(\displaystyle{ \pm}\)
edit: faktycznie,dzięki
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 18:49 przez xanga, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
ale \(\displaystyle{ cos{x} (\pi , \frac{3}{2}\pi)}\)?
tego się nie oblicza?
tego się nie oblicza?
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 19:00 przez xanga, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
Zapis \(\displaystyle{ x (\pi; \frac{3}{2} \pi)}\), inaczej \(\displaystyle{ x (180^o;270^o)}\), oznacza że jesteśmy w czwartej ćwiartce układu współrzędnych, gdzie funkcje sinus i cosinus przyjmują wartości ujemne, a funkcje tangens i cotangens przyjmują wartości dodatnie.
Zajrzyj tutaj:
Zajrzyj tutaj:
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
aha,czyli to nam daje tylko znak,a obliczenia podane przez Ryho wystarczają do poprawnego zadania?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Oblicz pozostałe wartości f.tryg. ,wiedząc, że...
Tak, właśnie tak.
Najpierw RyHoO16 zastanawiał się, czy będzie + czy może -, a później wybrał jednak ujemną wartość cosinusa, bo jesteśmy w czwartej ćwiartce.RyHoO16 pisze: \(\displaystyle{ \cos x = \sqrt{1- ft( \frac{5}{13}^2 \right) } \iff \cos x = -\frac{12}{13}}\)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 20:04 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.