rownania trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Casperklug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2008, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NCL

rownania trygonometryczne z parametrem

Post autor: Casperklug »

wyznacz te wartosc parametru m dla ktoryc rowanianie ma roziwanania

1. Cos2x+cos(2x+ \(\displaystyle{ \frac{4\pi}{3}}\))=log\(\displaystyle{ _{1/3}}\)(3m+5)-log\(\displaystyle{ _{1/3}}\)(10-m)
2. cosx+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)sinx=log(m-1)-log(3-m)

Nie wiem czy glupi jestem czy jak, ale mi nie wychodzi:(((
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, o 20:08 przez Casperklug, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

rownania trygonometryczne z parametrem

Post autor: Viathor »

Najpierw rozwiąż prawą stronę(własności logarytmu) a potem zajmij się lewą. W pierwszym wzór na sumę cosinusów, tylko że treści za dobrze nie widać (drugi nawias).

Polecam na przyszłość lekturę :
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Casperklug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2008, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NCL

rownania trygonometryczne z parametrem

Post autor: Casperklug »

ta wiem tylko byłby wyniki wdzięczny jakby ktoś mógł rozpisać bo mi jakieś badziewne wyniki wychodzą ....
ODPOWIEDZ