Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
drasza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 lis 2007, o 15:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Równania trygonometryczne

Post autor: drasza »

Rozwiąż równania:

a) \(\displaystyle{ \sin x=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)

b) \(\displaystyle{ \sin x=-\frac{\sqrt{5}}{5}}\)

c) \(\displaystyle{ \cos x=\frac{2}{3}}\)

d) \(\displaystyle{ \sin x=-\frac{1}{2}}\) w przedziale [-180, 180]

e) \(\displaystyle{ 3 \sin x=2}\) w przedziale [-180, 180]

f) \(\displaystyle{ \cos x=\frac{3}{2\sqrt{3}}}\) w przedziale [-180, 180]

g) \(\displaystyle{ 2 \cos x=3}\) w przedziale [-180, 180]

h) \(\displaystyle{ \cos x=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)

i) \(\displaystyle{ 3 \sin x=4}\)

j) \(\displaystyle{ \tan x=-\frac{1}{\sqrt{3}}}\) w przedziale [-180, 180]

k) \(\displaystyle{ 3 \tan x=8}\) w przedziale [-180, 180]

l) \(\displaystyle{ 2 \cot x=-7}\) w przedziale [-180, 180]

ł) \(\displaystyle{ \cot x=\frac{1}{\sqrt{3}}}\)

m) \(\displaystyle{ 4 \tan x=5}\)

n) \(\displaystyle{ 5 \cot x=4}\)



Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych

Ostatni raz poprawiam po Tobie nieodpowiedni zapis. Następnym razem kosz+ostrzeżenie.
Sylwek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, o 08:14 przez drasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: Lorek »

a) d) f) h) j) ł) to równania mniej lub bardziej elementarne, szukasz \(\displaystyle{ x_0}\) i wstawiasz do wzorów na serie rozwiązań.
g) i) - wystarczy, że przypomnisz sobie zbiór wartości (co)sinusa i zadanie rozwiązane
pozostałe- dość podobnie jak z elementarnymi, tylko że tu to tylko wartości przybliżone znajdziesz (z tablic).
ODPOWIEDZ