zadanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
zadanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\),dla których równanie \(\displaystyle{ m\sin x=2m-\sin x}\) ma rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, o 20:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
Re: zadanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których równanie msin\(\displaystyle{ \alpha }\)=2m-sin\(\displaystyle{ \alpha }\) ma rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: zadanie z parametrem
Wszystkie wyrażenia matematyczne (funkcje, znaki relacji, jak znak równości, znaki działań etc.). Oczywiście nikt od urodzenia tego nie zna, tutaj jest instrukcja: [instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a
Przykład:
daje
\(\displaystyle{ m\sin \alpha=2m-\sin \alpha}\)
Przykład:
[latex]m\sin \alpha=2m-\sin \alpha[/latex]
daje
\(\displaystyle{ m\sin \alpha=2m-\sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
Re: zadanie z parametrem
o dobrze ,bo to mój dopiero 3 post nie wiedzialem
to jak można rozwiązać to zadanie?
to jak można rozwiązać to zadanie?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
Re: zadanie z parametrem
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{2m}{m+1}}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: zadanie z parametrem
Albo
Dane równanie jest równoważne w \(\displaystyle{ D=\mathbb{R}}\) równaniu
\(\displaystyle{ m={\sin x\over2-\sin x}}\)
i wystarczy wskazać przeciwdziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y_P=f(t)={t\over2-t}\wedge t\in[-1;\ 1]}\)
gdzie
\(\displaystyle{ t=\sin x\wedge x\in\mathbb{R}}\)
Pozdrawiam
Dane równanie jest równoważne w \(\displaystyle{ D=\mathbb{R}}\) równaniu
\(\displaystyle{ m={\sin x\over2-\sin x}}\)
i wystarczy wskazać przeciwdziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y_P=f(t)={t\over2-t}\wedge t\in[-1;\ 1]}\)
gdzie
\(\displaystyle{ t=\sin x\wedge x\in\mathbb{R}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
Re: zadanie z parametrem
a czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tej odpowiedzi? bo jeśli rozumiem to rozwiązaniem tego równania mogą być punkty przecięcia wykresu\(\displaystyle{ sinx}\) z funkcją homograficzną \(\displaystyle{ m/m-1}\)
podczas gdy jest tutaj rówanie \(\displaystyle{ -1 \leq \frac{m}{m-1} < 1 }\) ,gdzie \(\displaystyle{ -1 i 1}\) to zakres zbioru wartości samego sinusa.
Przepraszam ale niemoge zrozumieć jak to działa
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, o 21:49 przez matura2021, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: zadanie z parametrem
Należy dodać założenie \(\displaystyle{ m\ne -1}\) (po uprzednim sprawdzeniu - zanim podzielimy, że dla \(\displaystyle{ m=-1}\) nie ma rozwiązań).
A dlaczego eliminujesz \(\displaystyle{ \sin x=-1}\)?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: zadanie z parametrem
Masz rację trzeba być bardziej dokładnym i założyć najpierw, że \(\displaystyle{ m\neq -1. }\)
Po rozwiązaniu nierówności
\(\displaystyle{ -1<\frac{2m}{m+1} \leq 1 }\) otrzymujemy przedział \(\displaystyle{ m \in \langle -\frac{1}{3} , \ \ 1 \rangle }\) (proszę sprawdzić).
Dla \(\displaystyle{ \sin(x) = -1 }\)
otrzymujemy równanie
\(\displaystyle{ -1 = \frac{2m}{m+1}, }\) którego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ m = -\frac{1}{3} }\) (proszę sprawdzić)
\(\displaystyle{ m\in \langle -\frac{1}{3} , \ \ 1 \rangle. }\)
Dodano po 8 minutach 8 sekundach:
matura2021
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie wartości może przyjmować funkcja sinus ?
Do jakiego przedziału należą wartości funkcji sinus ?
Po rozwiązaniu nierówności
\(\displaystyle{ -1<\frac{2m}{m+1} \leq 1 }\) otrzymujemy przedział \(\displaystyle{ m \in \langle -\frac{1}{3} , \ \ 1 \rangle }\) (proszę sprawdzić).
Dla \(\displaystyle{ \sin(x) = -1 }\)
otrzymujemy równanie
\(\displaystyle{ -1 = \frac{2m}{m+1}, }\) którego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ m = -\frac{1}{3} }\) (proszę sprawdzić)
\(\displaystyle{ m\in \langle -\frac{1}{3} , \ \ 1 \rangle. }\)
Dodano po 8 minutach 8 sekundach:
matura2021
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie wartości może przyjmować funkcja sinus ?
Do jakiego przedziału należą wartości funkcji sinus ?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy