pokazac ze kazda macierz kwadratowa mozna przedstawic jednoznacznie jako sume macierzy symetrycznej i antysymetrycznej, napisa cto przedstawienie dla macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&1&4&-2\\-3&5&2&8\\2&4&-3&-4\\6&0&0&1\end{array}\right]}\)
W tym wątku -> https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
w punkcie 9. jest wyjaśnione jak zapisywać macierze.
Zacznij stosować taki zapis w LaTeX-u.
Szemek
macierz kwadratowa zadanie
macierz kwadratowa zadanie
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, o 13:10 przez kudi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
macierz kwadratowa zadanie
symetryczna \(\displaystyle{ A=A^T}\), antysymetryczna \(\displaystyle{ A=-A^T}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ A= \frac{A+A^T}{2}+\frac{A-A^T}{2}}\).
Obliczenie tych macierzy nie powinno być już kłopotliwe.
Czyli:
\(\displaystyle{ A= \frac{A+A^T}{2}+\frac{A-A^T}{2}}\).
Obliczenie tych macierzy nie powinno być już kłopotliwe.