suma sześcianów, czy można użyć wzoru

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
unearth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętochłowice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

suma sześcianów, czy można użyć wzoru

Post autor: unearth »

pytanie z tej samej beczki. Rozwiązując działanie:

\(\displaystyle{ (2+i)^{3}+(2-i)^{3}}\)

mogę skorzystać z sumy sześcianów? \(\displaystyle{ a^3 + b^3 = (a+b) (a^2 - ab + b^2)}\)

\(\displaystyle{ (2+i)^{3}+(2-i)^{3}=(2+i+2-i)[(2+i)^{2}-(2+i)(2-i)+(2-i)^{2}]=...=4}\)


Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

Nie podpinaj się pod cudze tematy.
frej
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, o 23:40 przez unearth, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ