Wyliczyć pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Mam rozwiązać pierwiastki wielomianu:
\(\displaystyle{ z^{2}+i-1=0}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{1-i}}\)
No to muszę wyliczyć ten pierwiastek, więc obliczam moduł z tej liczby:
\(\displaystyle{ z = 1-i}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\Phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\Phi = -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Na to \(\displaystyle{ \Phi = \frac{7\Pi}{4}}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt{2}(\cos \frac{7\Pi}{8} + i\sin \frac{7\Pi}{8})}\)
I teraz pytanie jak wyliczyć takiego sinusa i cosinusa?
\(\displaystyle{ z^{2}+i-1=0}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{1-i}}\)
No to muszę wyliczyć ten pierwiastek, więc obliczam moduł z tej liczby:
\(\displaystyle{ z = 1-i}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\Phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\Phi = -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Na to \(\displaystyle{ \Phi = \frac{7\Pi}{4}}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt{2}(\cos \frac{7\Pi}{8} + i\sin \frac{7\Pi}{8})}\)
I teraz pytanie jak wyliczyć takiego sinusa i cosinusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Najlepiej to zrobić tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-i}=x+iy\ \Rightarrow \ 1-i=x^2-y^2+2xyi\ \Rightarrow ...}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sqrt{1-i}=x+iy\ \Rightarrow \ 1-i=x^2-y^2+2xyi\ \Rightarrow ...}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Tak, to też jeden ze sposobów. Czyli jak mi wychodzi dziwny cosinus i sinus to wtedy kombinować inaczej tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Generalnie dla pierwiastków kwadratowych lepiej tak kombinować - zwykle tam argumenty nieciekawe wychodzą. A najlepiej to zapamiętać wzór, który z tej metody wynika (wyprowadzony np tutaj).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt{2}(\cos \frac{7\Pi}{8} + i\sin \frac{7\Pi}{8})}\)
Można rozpisać:
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt{2}(\cos( \pi -\frac{\Pi}{8}) + i\sin(\pi- \frac{\Pi}{8}))}\)
Takie wartości masz już w tablicach
Można rozpisać:
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt{2}(\cos( \pi -\frac{\Pi}{8}) + i\sin(\pi- \frac{\Pi}{8}))}\)
Takie wartości masz już w tablicach
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
W książce, tablice matematyczne, fizyczne, chemiczne (Pełno Unii Europejskiej na uczelniach i rozdają jakieś książeczki )BettyBoo pisze:Kondrus, \(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{8}=..?}\)
Pozdrawiam.
Przechodząc do sedna sprawy"
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{8} = 22^o30'}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{8}= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{} 2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{8}= \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{} 2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{8}= \sqrt{2} -1}\)
\(\displaystyle{ \ctg \frac{\pi}{8}= \sqrt{2} +1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Heh, można i tak, ale może we Wrocławiu nie rozdają książeczek i nie pozwalają z nich korzystać na wszystkich kolokwiach?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Można też wyprowadzić, jednak w takim zadaniu mija się to z celem :
\(\displaystyle{ cos(\frac {\pi}{4}) = cos(2 \frac{\pi}{8}) = 2cos^2(\frac {\pi}{8}) - 1 \Rightarrow cos^2(\frac {\pi}{8}) = \frac {1}{2}(\frac {\sqrt{2}}{2} +1}) \Rightarrow cos(\frac {\pi}{8}) = \pm \frac {\sqrt {\sqrt{2}+2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos(\frac {\pi}{4}) = cos(2 \frac{\pi}{8}) = 2cos^2(\frac {\pi}{8}) - 1 \Rightarrow cos^2(\frac {\pi}{8}) = \frac {1}{2}(\frac {\sqrt{2}}{2} +1}) \Rightarrow cos(\frac {\pi}{8}) = \pm \frac {\sqrt {\sqrt{2}+2}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Wiadomo, że nie można korzystać... ale w domu ma się pełen asortyment
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Wyliczyć pierwiastki wielomianu
Dudas, dlaczego +- ?? Cosinus w pierwszej ćwiartce jest dodatni więc sam plus