Jak wykonać takie działanie???
1).\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)
2).\(\displaystyle{ \sqrt{8+6i}}\)
Oblicz- problem?
Oblicz- problem?
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=z}\)
I podnosisz do kwadratu. Pozniej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i uklad rownan robisz
I podnosisz do kwadratu. Pozniej \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i uklad rownan robisz
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 8 razy
Oblicz- problem?
Nie wiem czy dobrze rozumiem mam to zrobić tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i} = -3-4i / \left( \right)^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i} = -3-4i / \left( \right)^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz- problem?
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i} = a+bi\ \Rightarrow \ -3-4i=a^2-b^2+2abi}\)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone i wychodzi łatwy układ równań (zajrzałeś w ogóle do strony, którą podlinkowałam..?)
Pozdrawiam.
Porównujesz części rzeczywiste i urojone i wychodzi łatwy układ równań (zajrzałeś w ogóle do strony, którą podlinkowałam..?)
Pozdrawiam.