Witam mam taka prosbe jak by ktoas mi pomogl rozw to zadanie jutro mam spr z tego i nie umiem tego zadani zrobic :
Wyznacz wsp wielomianow:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +mx^{2} +x+n}\)
\(\displaystyle{ W(1)=-5}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-9}\)
jak by ktos mi pokazal jak sie to robi to byl bym bardzo wdzieczny dzieki z gory pozdrawiam
Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Szemek
wspołczynniki wielomianow
wspołczynniki wielomianow
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 23:23 przez sajmonns, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wspołczynniki wielomianow
Rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1^3+m 1^2+1+n=-5 \\ (-1)^3+m (-1)-1+n=-9 \end{cases} \\ \begin{cases} m+n=-7 \\ -m+n=-7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1^3+m 1^2+1+n=-5 \\ (-1)^3+m (-1)-1+n=-9 \end{cases} \\ \begin{cases} m+n=-7 \\ -m+n=-7 \end{cases}}\)
wspołczynniki wielomianow
dlaczego to drugie rownie nie jest podniesione do kwadratu wtedy wychodzi calkiem inne rownaie nie bedzie -m+n=-9 tylko m+n=-9??
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy