Pierwiastek liczby zespolonej

Dział prezentujący praktyczne zastosowanie teorii przy rozwiązywaniu zadań.
Regulamin forum
UWAGA! nie jest to dział, w którym zamieszczane są tematy z prośbą o rozwiązanie zadania.
Wszystkie posty w tym dziale muszą zostać zaakceptowane przez moderatora zanim się pojawią.
miodzio1988

Pierwiastek liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Pierwiastek liczby zespolonej
Ogólnie o liczbach zespolonych można przeczytać tutaj: Liczby zespolone - definicja, postać, działania, własności
Każda liczba zespolona \(\displaystyle{ z\neq0}\) ma dokładnie \(\displaystyle{ n}\) pierwistków zespolonych stopnia \(\displaystyle{ n}\). Pierwiastki te wyrażają sie wzorem
\(\displaystyle{ w_{k}=\sqrt[n]{|z|}\left( \cos{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}+i \sin{ \frac{\varphi+2k\pi}{n}}\right) }\)
gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,\cdots,n-1,\qquad \varphi=\arg\,z}\)
Poradnik ma na celu pokazanie jak korzystać z tego wzoru.
Przykład 1
Policzyć \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\).

\(\displaystyle{ z=-1}\)

Przedstawimy liczbę pod pierwiastkiem w postaci trygonometrycznej:

\(\displaystyle{ \left| z \right| = \left| -1 \right| = \left| -1 +0 \cdot i \right|= \sqrt{(-1) ^{2}+0 ^{2} }= \sqrt{1}=1}\)

Kąt można odczytać z rysunku.

\(\displaystyle{ \varphi=\pi}\)

\(\displaystyle{ z=-1 = 1 \cdot ( \cos(\pi)+ i\sin (\pi))}\)

\(\displaystyle{ n=2}\) (stopień pierwiastka )

Zatem dla \(\displaystyle{ k=0}\):

\(\displaystyle{ w_{0}=\sqrt[n]{|z|}\left( \cos \frac{\varphi+2 \cdot 0 \cdot \pi}{n}+i \sin \frac{\varphi+2 \cdot 0 \cdot \pi}{n}\right) =\sqrt[2]{1}\left( \cos \frac{\pi +2 \cdot 0 \cdot \pi}{2}+i \sin \frac{ \pi +2 \cdot 0 \cdot \pi}{2}\right)=\\ =\cos \frac{\pi }{2}+i \sin \frac{ \pi } {2 }= 0+ i \cdot 1=i}\)

Zatem dla \(\displaystyle{ k=1}\):

\(\displaystyle{ w_{1}=\sqrt[n]{|z|}\left( \cos \frac{\varphi+2 \cdot 1 \cdot \pi}{n}+i \sin \frac{\varphi+2 \cdot 1 \cdot \pi}{n}\right) =\sqrt[2]{1}\left( \cos \frac{\pi +2 \cdot 1 \cdot \pi}{2}+i \sin \frac{ \pi +2 \cdot 1 \cdot \pi}{2}\right) =\\= \cos \frac{ 3 \pi }{2}+i \sin \frac{3 \pi } {2 }= 0+ i \cdot(- 1)=- i}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{-1}= \{ i, -i \}}\)


Można skorzystać z tego przykładu, aby rozwiązać taką równość:

\(\displaystyle{ z ^{2}+1=0}\)

Sposób 1:


\(\displaystyle{ z ^{2}+1=0 \Leftrightarrow z ^{2}= -1}\)

I zadanie sprowadza się do policzenia \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\) tak jak to robiliśmy wyżej.

Sposób 2:


\(\displaystyle{ z ^{2}+1=0}\)

Skorzystamy z tego, że \(\displaystyle{ i ^{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ z ^{2} - i ^{2}=0}\)

Skorzystamy z tego, że : \(\displaystyle{ a ^{2}-b ^{2} =(a+b)(a-b)}\)

\(\displaystyle{ (z+i )(z-i)=0}\)

Skorzystamy z tego, że : \(\displaystyle{ a \cdot b= 0 \Rightarrow a=0 \vee b=0}\)

\(\displaystyle{ (z+i ) =0 \vee (z-i)=0}\)

\(\displaystyle{ z=i \vee z= -i}\)

cdn
Wszelkie uwagi proszę kierować na PW
Jeśli chcesz, aby tutaj trafiło jakieś zadanie to też proszę napisać do mnie PW. Jak wniesie coś nowego do tematu to JA wrzucę je tutaj(edytując ten post )
ODPOWIEDZ