Witam
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania. Wskazanie nieprawidłowej odpowiedzi i obliczenia.
Dzięki
Popyt i podaż opisane są równaniami : X=50-2P, X=10+3P . Wiadomo, że rynek znajduje się w
równowadze. Wskaż zdanie fałszywe.
a) Przy cenie P= 8 j.p. wielkość popytu równa jest wielkości podaży i wynosi 34 j.
b) Współczynnik elastyczności cenowej podaży wynosi 0,71
c) Jeśli cena dobra X wzrośnie o 5% to wielkość podaży wzrośnie o 0,71%
d) Podaż jest cenowo nieelastyczna
Zadanie z ekonomii podaż i popyt
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 lut 2022, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 25
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zadanie z ekonomii podaż i popyt
Dane:
\(\displaystyle{ Q_{d}(P) = 50-2P, \ \ Q_{s}(P) = 10 +3P , \ \ P = 8 j.p. }\)
Odpowiedzi:
a)
\(\displaystyle{ Q_{d}(8) = 50 -2\cdot 8 = 50-16= 34, \ \ Q_{s}(8)= 10+3\cdot 8 = 10 +24 = 34, }\)
\(\displaystyle{ Q_{d}(8) = Q_{s}(8) = 34 }\)-prawda.
b)
\(\displaystyle{ E_{ps}(P) = \frac{\Delta S}{\Delta P} \cdot \frac{P}{S}, }\)
\(\displaystyle{ E_{ps} (8) = 3\cdot \frac{8}{10+3\cdot 8} = 3\cdot \frac{8}{34} = \frac{24}{34} = \frac{12}{17} = 0,7059 \approx 0,71 }\) -prawda.
c)
\(\displaystyle{ \Delta S = E_{ps}\cdot \Delta P, }\)
\(\displaystyle{ \Delta S = 0,71\cdot \frac{0,05}{100} = 3,55\cdot 10^{-4} \neq \frac{0,71}{100} = 7,1\cdot 10^{-3} }\) -fałsz.
d)
\(\displaystyle{ E_{ps}(8) \approx 0,71 <1 }\) - podaż jest nieelastyczna względem ceny - prawda.
W przyszłości proszę stosować zapis w \(\displaystyle{ \LaTeX }\) - pomocnik do tego edytora znajduje się tutaj
[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a
\(\displaystyle{ Q_{d}(P) = 50-2P, \ \ Q_{s}(P) = 10 +3P , \ \ P = 8 j.p. }\)
Odpowiedzi:
a)
\(\displaystyle{ Q_{d}(8) = 50 -2\cdot 8 = 50-16= 34, \ \ Q_{s}(8)= 10+3\cdot 8 = 10 +24 = 34, }\)
\(\displaystyle{ Q_{d}(8) = Q_{s}(8) = 34 }\)-prawda.
b)
\(\displaystyle{ E_{ps}(P) = \frac{\Delta S}{\Delta P} \cdot \frac{P}{S}, }\)
\(\displaystyle{ E_{ps} (8) = 3\cdot \frac{8}{10+3\cdot 8} = 3\cdot \frac{8}{34} = \frac{24}{34} = \frac{12}{17} = 0,7059 \approx 0,71 }\) -prawda.
c)
\(\displaystyle{ \Delta S = E_{ps}\cdot \Delta P, }\)
\(\displaystyle{ \Delta S = 0,71\cdot \frac{0,05}{100} = 3,55\cdot 10^{-4} \neq \frac{0,71}{100} = 7,1\cdot 10^{-3} }\) -fałsz.
d)
\(\displaystyle{ E_{ps}(8) \approx 0,71 <1 }\) - podaż jest nieelastyczna względem ceny - prawda.
W przyszłości proszę stosować zapis w \(\displaystyle{ \LaTeX }\) - pomocnik do tego edytora znajduje się tutaj
[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 maja 2021, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 28
- Podziękował: 1 raz
Re: Zadanie z ekonomii podaż i popyt
Świetnie rozpisane! Dzięki!
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?