Witam,
Czy mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu poniższych zadań z ekonomii?
Zadanie 1
Firma wytwarza produkty spożywcze, które sprzedaje na doskonale konkurencyjnym rynku. Bieżąca cena rynkowa wynosi 40 zł, a całkowite koszty produkcji opisuje równanie:
\(\displaystyle{ K_C=100+4Q+Q_2}\)
Określ wielkość produkcji, przy której przedsiębiorstwo maksymalizuje zysk. Zapisz funkcję podaży tego przedsiębiorstwa jako relację ilości od ceny.
Jaki wpływ na krzywą krótkookresowej podaży będzie miał wzrost cen zużywanych przez tę firmę czynników produkcji? Co stanie się z podażą i ceną w tej gałęzi w krótkim oraz w długim okresie?
Jaki wpływ na krzywą krótkookresowej podaży będzie miał wzrost kosztów stałych firmy? Co stanie się z podażą i ceną w tej gałęzi w krótkim oraz w długim okresie?
Zadanie 2
Na rynku doskonale konkurencyjnym gałęziowy popyt jest opisany równaniem: \(\displaystyle{ Q=1000−20c}\)
. Przeciętne koszty produkcji typowego przedsiębiorstwa określa równanie:
\(\displaystyle{ K_P=300Q+Q_3}\)
Załóżmy, że na pewnym rynku występuje 10 producentów. Wyznacz przebieg krzywej podaży pojedynczego przedsiębiorstwa. Ustal przebieg krzywej podaży gałęzi. Oblicz wysokość ceny oraz ilość dobra na tym wolnokonkurencyjnym rynku.
Wyznacz punkt równowagi długookresowej, w której zysk typowego przedsiębiorstwa wynosi 0. Ile przedsiębiorstw działa wówczas na tym rynku?
Konkurencja doskonała - ćwiczenia z ekonomii
Konkurencja doskonała - ćwiczenia z ekonomii
Ostatnio zmieniony 27 sty 2022, o 14:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: Konkurencja doskonała - ćwiczenia z ekonomii
Zgodnie z regulaminem forum, proszę przepisać treści zadań w edytorze \(\displaystyle{ \LaTeX. }\) To naprawdę jest łatwe.
Tutaj znajduje się samouczek
[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a
Dodano po 7 godzinach 51 minutach 52 sekundach:
Zadanie 1
1.
\(\displaystyle{ K_{C} = 100 + 4Q + Q^2 }\)
\(\displaystyle{ MC = MR }\)
\(\displaystyle{ MC= 4 +2Q }\)
\(\displaystyle{ 4 +2Q = 40 }\)
\(\displaystyle{ 2Q = 40 - 4 = 36 }\)
\(\displaystyle{ Q^{*} = 18.}\)
2.
\(\displaystyle{ MC = P }\)
\(\displaystyle{ 4 + 2Q = P }\)
\(\displaystyle{ 2Q = P - 4 }\)
\(\displaystyle{ Q = \frac{P-4}{2} =\frac{1}{2}P - 2 .}\)
Gdy \(\displaystyle{ P< 4 }\) firma nic nie produkuje.
3.
Wzrost cen czynników produkcji spowoduje wzrost krótkookresowej podaży.
4.
Im dłuższy okres tym krzywa podaży staje się bardziej płaska i wzrost ceny powoduje mniejszą podaż.
5.
Koszty stałe firmy \(\displaystyle{ FC }\) nie zależą od produkcji.
Tutaj znajduje się samouczek
[instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a
Dodano po 7 godzinach 51 minutach 52 sekundach:
Zadanie 1
1.
\(\displaystyle{ K_{C} = 100 + 4Q + Q^2 }\)
\(\displaystyle{ MC = MR }\)
\(\displaystyle{ MC= 4 +2Q }\)
\(\displaystyle{ 4 +2Q = 40 }\)
\(\displaystyle{ 2Q = 40 - 4 = 36 }\)
\(\displaystyle{ Q^{*} = 18.}\)
2.
\(\displaystyle{ MC = P }\)
\(\displaystyle{ 4 + 2Q = P }\)
\(\displaystyle{ 2Q = P - 4 }\)
\(\displaystyle{ Q = \frac{P-4}{2} =\frac{1}{2}P - 2 .}\)
Gdy \(\displaystyle{ P< 4 }\) firma nic nie produkuje.
3.
Wzrost cen czynników produkcji spowoduje wzrost krótkookresowej podaży.
4.
Im dłuższy okres tym krzywa podaży staje się bardziej płaska i wzrost ceny powoduje mniejszą podaż.
5.
Koszty stałe firmy \(\displaystyle{ FC }\) nie zależą od produkcji.