wzory
-
piterrr666
- Użytkownik

wzory
witam
trochę przygotowuję się do testu gimnazjalnego (najwyższy czas! )i chciałbym żebyście mi podali jakieś ciekawe wzory które ułatwiają pracę i skracają czas obliczania zadania, np. wzór V ściętego stożka(to akurat znam)
pozdrawiam
trochę przygotowuję się do testu gimnazjalnego (najwyższy czas! )i chciałbym żebyście mi podali jakieś ciekawe wzory które ułatwiają pracę i skracają czas obliczania zadania, np. wzór V ściętego stożka(to akurat znam)
pozdrawiam
-
ogre
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
wzory
Takie wzory na sciete itp... to serio, wystarczy ruszyc glowa to samo z np. Polem wycinka czy czymkolwiek innym ) Objetosci... co tu duzo mowic, trzeba umiec! 1/3 Pp H tylko w ostroslupach )
Czesto sa zadania z przelewaniem itp ..
Czesto sa zadania z przelewaniem itp ..
-
piterrr666
- Użytkownik

wzory
spoko ale są napewno jakies wzory, po co kombinowac skoro można obliczyc zadanie jednym wzroem, i tu przytoczę przykład:
Jaka jest pojemnośc doniczki o kształcie ściętego stożka, ktorej średnica gówna ma 6cm, dolna 4cm a wysokośc 3cm.
I zamiast obliczac L i potem jakieś kombinacje tworzyc, dużo szybciej jest podstawic do wzoru
\(\displaystyle{ V= Pi*h(Rr+R^2+r^2)}\)
Jaka jest pojemnośc doniczki o kształcie ściętego stożka, ktorej średnica gówna ma 6cm, dolna 4cm a wysokośc 3cm.
I zamiast obliczac L i potem jakieś kombinacje tworzyc, dużo szybciej jest podstawic do wzoru
\(\displaystyle{ V= Pi*h(Rr+R^2+r^2)}\)
-
arpa007
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
wzory
lepiej jednak "stworzyc" taki wzor na tescie, bo za poszczegolne wyliczenia klucz przyznaje punkty..
mi do zadan z matmy na tescie gim, wystarczyl wzor na pole kwadratu i prostokata...
zadanie z dzialka i polem powierzchni bocznej czegos tam..
mi do zadan z matmy na tescie gim, wystarczyl wzor na pole kwadratu i prostokata...
zadanie z dzialka i polem powierzchni bocznej czegos tam..
-
qazwsx5
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
wzory
blost, to są tablice uniwersalne, ale w tym roku na maturze rozszerzonej i tak części tych treści nie będzie.
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 21:10 ]
a jak chcecie mieć więcej wzorów to polecam https://matematyka.pl/forum111.htm i Wikipedię
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 21:10 ]
a jak chcecie mieć więcej wzorów to polecam https://matematyka.pl/forum111.htm i Wikipedię
-
qazwsx5
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
wzory
Idealnie pasuje do mojego biurka, dzięki niej jest już stabilne ;parpa007 pisze:a najlepiej oczywiscie kupic sobie na cale Liceum teablice matematyczne(jasno niebieska ksiazka przydaje sie jak nic;]