Mat - geo. Co dalej ?
-
Leworeczna
Mat - geo. Co dalej ?
Idę teraz do 3 klasy gimnazjum.
Myślę o liceum z profilem mat-geo.
Ale zastanawiam mnie, co później robić, bo takiej klasie ?
Myślę o liceum z profilem mat-geo.
Ale zastanawiam mnie, co później robić, bo takiej klasie ?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2010, o 11:19 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
Leworeczna
-
Leworeczna
Mat - geo. Co dalej ?
Łopatologia ;d
Takie , które po których byłaby praca, za którą nie zarabiałoby się mało
Takie , które po których byłaby praca, za którą nie zarabiałoby się mało
-
miodzio1988
Mat - geo. Co dalej ?
To zerknij na zawody, które są najbardziej opłacalne i wybierz wtedy kierunek, który da Ci taki właśnie zawódTakie , które po których byłaby praca, za którą nie zarabiałoby się mało
-
Leworeczna
Mat - geo. Co dalej ?
Dzięki.-- 23 lip 2010, o 09:59 --Ale z drugiej strony, po mat-geo nie zostanę prędko np. prawnikiem ;]
-
sallywanka
Mat - geo. Co dalej ?
To, kim zostaniesz, albo inaczej - na jakie studia się dostaniesz, nie zależy od wyboru profilu klasy w liceum, a od wyboru przedmiotów zdawanych na maturze. A to są zupełnie inne sprawy.
-
Przybysz
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Mat - geo. Co dalej ?
słuchajcie podłącze się do tego tematu żeby nie śmiecić. Stoję przed wyborem klasy w liceum. Mam do wyboru matma gegra albo matma fiza. Nie wiem za bardzo co wybrać, gdyż nie wiem co chcę robić w przyszłości. Możecie mi powiedzieć jakie są możliwości po tych klasach (na jakie studia latwiej sie dostac) i co wedlug Was daje mi wieksze szanse na zdobycie pracy?
Pozdrawiam i licze na szybka odpowiedz
Pozdrawiam i licze na szybka odpowiedz
- cosinus90
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Mat - geo. Co dalej ?
Ja może będę subiektywny, bo kończyłem profil mat-fiz-inf, ale zdecydowanie bardziej polecam właśnie ten profil od tego drugiego. Możesz po nim robić naprawdę wiele rzeczy, od Politechniki po Uniwersytety, nawet od biedy można iść na Uniwersytet Ekonomiczny, bo sam znam niemało takich osób. Natomiast w drugą stronę to już nie działa - po mat-geo nie masz czego szukać na uczelniach technicznych itp.
- cosinus90
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Mat - geo. Co dalej ?
Jest ich całe mnóstwo, od wszelkich kierunków technicznych, jak budownictwo, elektrotechnika, automatyka i robotyka itd. Na Uniwersytecie najczęściej studiuje się jedną, wybraną naukę, np. matematykę czy fizykę, aczkolwiek taką opcję polecałbym jedynie ludziom, którzy chcieliby zostać na uczelni jako jej pracownicy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Mat - geo. Co dalej ?
Kolejny utrwalacz stereotypów...cosinus90 pisze:Na Uniwersytecie najczęściej studiuje się jedną, wybraną naukę, np. matematykę czy fizykę, aczkolwiek taką opcję polecałbym jedynie ludziom, którzy chcieliby zostać na uczelni jako jej pracownicy.
JK
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Mat - geo. Co dalej ?
Poza tym to, o czym była niejednokrotnie mowa:
Wybór klasy nie musi mieć istotnego wpływu na kierunek studiów, na jaki pójdziesz. Równie dobrze po profilu humanistycznym możesz iść na kierunek ścisły- o ile zdałeś dobrze maturę. Jednak często mat-fiz prezentuje wyższy poziom niż mat-geo.
Pozdrawiam.
Wybór klasy nie musi mieć istotnego wpływu na kierunek studiów, na jaki pójdziesz. Równie dobrze po profilu humanistycznym możesz iść na kierunek ścisły- o ile zdałeś dobrze maturę. Jednak często mat-fiz prezentuje wyższy poziom niż mat-geo.
Pozdrawiam.