Witam,
gimnazjum już powoli się kończy i nadchodzi liceum. Nie ukrywam, że bardzo chciałbym mieć jakieś szanse w OM, ale wiem też, że wiele (/bardzo wiele) brakuje mi do sprawnego rozwiązywania zadań z ww. konkursu. Po podstawówce miałem solidną wiedzę (jak na podstawówkę oczywiście ) dzięki czemu w pierwszej klasie gimnazjum brakło mi tylko punktu do przejścia do drugiego etapu konkursu kuratoryjnego. Później jednak z niewiadomych mi przyczyn tylko oddalałem się od wymaganego progu, przez co w gimnazjum nie przeszedłem nawet do drugiego etapu konkursu kuratoryjnego. Z powodu natłoku innych przedmiotów, matematyki uczyłem się tylko tyle, ile było na lekcjach, przez co poziom mojej wiedzy nie rósł w takim tempie, w jakim bym chciał. Teraz jednak postanowiłem się zmobilizować i spróbować (oczywiście nie od razu w pierwszej klasie ) w liceum pobawić się w OM. I tutaj moje pytanie: od czego polecilibyście zacząć i czego po kolei się uczyć, żeby poszerzać swoją wiedzę gimnazjalną (zawierającą tylko to, co w programie..) ? Jak myślicie, jest szansa z tak absolutnych podstaw podnieść się do poziomu zdolnego do OM? Proszę o komentarze i odpowiedzi.
Jak poszerzyć wiedzę?
-
turkiSh
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Jak poszerzyć wiedzę?
Oczekujesz jakiejś złotej rady dzięki której będziesz wygrywał zaawansowane konkursy?
Recepta jest zarazem prosta, lecz jednocześnie wymaga olbrzymiego wysiłku \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
Po pierwsze: nauka
Po drugie: nauka
Po trzecie: jeszcze więcej nauki
Wejdz w posiadanie dobrych ksiązek, przerob caly material, a wszystko sprowadza sie do jednego, mianowicie rozwiazywania zadan. Dobre zbiory i do dzieła.
oczekiwales raczej innej rady, ale jesli nie jestes einsteinem ani innym wybitnym umyslem \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) przerabiaj setki zadan. Praktyka jedyna droga do sukcesu
Recepta jest zarazem prosta, lecz jednocześnie wymaga olbrzymiego wysiłku \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)
Po pierwsze: nauka
Po drugie: nauka
Po trzecie: jeszcze więcej nauki
Wejdz w posiadanie dobrych ksiązek, przerob caly material, a wszystko sprowadza sie do jednego, mianowicie rozwiazywania zadan. Dobre zbiory i do dzieła.
oczekiwales raczej innej rady, ale jesli nie jestes einsteinem ani innym wybitnym umyslem \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) przerabiaj setki zadan. Praktyka jedyna droga do sukcesu
-
Roaster
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Jak poszerzyć wiedzę?
Nie pytałem przecież o złoty sposób typu "Przerób strony od 10 do 20 w podręczniku X i wygrasz OM"
Proszę natomiast o porady, w jakiej kolejności można by się uczyć, od czego zacząć, z czego się uczyć itd. Bo tak to trochę z motyką na słońce - nie do końca wiem, czy mam zacząć od jakiegoś konkretnego tematu, czy książka z liceum i "wio".
Proszę natomiast o porady, w jakiej kolejności można by się uczyć, od czego zacząć, z czego się uczyć itd. Bo tak to trochę z motyką na słońce - nie do końca wiem, czy mam zacząć od jakiegoś konkretnego tematu, czy książka z liceum i "wio".
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Jak poszerzyć wiedzę?
polecam Ci na początek zapoznanie się z pierwszymi w kolejności tematami licealnymi tj logika zbiory funkcje. a raczej przyjrzyj się zadaniom trudniejszym z licealnych zbiorów, konkursów typu kangur, czy zadań maturalncyh. najpierw nabierz płynności w rachunku i lotności umysłu ;p potem materiał wchodzi praktycznie bez nauki a Ty możesz poświęcić czas na przyjrzeniu się zadaniom na poziomie OM.
polecam książki Kourliandtchik'a gdyż jest tam co nieco wytłumaczone, chociaż z początku niektóre (czytaj większość ;p ) oczywistych dla autora skrótów będą nie do odgadnięcia to wraz z upływem czasu a raczej zadań zaczniesz dostrzegać te oczywistości ;p kwestia obycia. ja sam najlepszy w te klocki nie jestem (tzn 2 etap jest
) ale myślę że jest to kwestia nie wypełnianią w 100% instrukcji podanej przez
turkiSh'a :] miłej pracy, pracy i jeszcze raz pracy
polecam książki Kourliandtchik'a gdyż jest tam co nieco wytłumaczone, chociaż z początku niektóre (czytaj większość ;p ) oczywistych dla autora skrótów będą nie do odgadnięcia to wraz z upływem czasu a raczej zadań zaczniesz dostrzegać te oczywistości ;p kwestia obycia. ja sam najlepszy w te klocki nie jestem (tzn 2 etap jest
turkiSh'a :] miłej pracy, pracy i jeszcze raz pracy