Przemiana energii w zjawiskach cieplnych

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
fasolaJas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fasolaJas »

zad1
wykres przedstawia zależność temperatury od ilości ciepła dostarczonego bryłce ołowiu o masie \(\displaystyle{ 200 g}\) i temperaturze \(\displaystyle{ 27^\circ C}\)

a) ciepło właściwe ołowiu wynosi?
b) ciepło topnienia ołowiu wynosi?

zad2
wykres przedstawia zależnośc temperatury od ilości ciepła dostarczonego bryłce lodu o masie \(\displaystyle{ 100g}\) i temperaturze \(\displaystyle{ 0^\circ C}\)

a)ciepło topnienia lodu wynosi?
b)ciepło właściwe wody wynosi ?

Znam wzór, coś tam podstawiam i jakoś wychodzą podane wyniki ale kompletnie nie wiem dlaczego
Ostatnio zmieniony 11 paź 2018, o 00:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Re: Przemiana energii w zjawiskach cieplnych

Post autor: korki_fizyka »

Skoro znasz wzór to powinno wyjść dobrze, zależy jednak co podstawiasz. Przedstaw swoje rachunki.
fasolaJas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fasolaJas »

zad1.
A
\(\displaystyle{ Q=m \cdot c \cdot \Delta t\\
m=0,2kg}\)

\(\displaystyle{ t}\) biorę sobie przedział od \(\displaystyle{ 27}\) do powiedzmy, że tam jest \(\displaystyle{ 327}\) więc
\(\displaystyle{ \Delta t= 300}\)
\(\displaystyle{ Q}\) na końcu tego przedziału jest załóżmy \(\displaystyle{ 8kJ}\)
więc mam
\(\displaystyle{ c=\frac{Q}{m \cdot \Delta t}= \frac {8000J}{0,2kg \cdot 300}=133,33}\)
wynik jest \(\displaystyle{ 130}\), robiłem to na różne sposoby aż mi wyszło tak i nie wiem które dane mam odczytać hm..
B
nie mam pojęcia jak to policzyć
zad2
tu nie wiem które dane brać pod uwagę
Ostatnio zmieniony 11 paź 2018, o 09:51 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

Post autor: janusz47 »

a)

Ciepło właściwe ołowiu wyznaczamy z pierwszej linii "wznoszącej" wykresu (z ilości ciepła potrzebnej do stopienia bryłki ołowiu).

\(\displaystyle{ c_{Pb}= \frac{7500}{0.2\cdot (315 -27)}\frac{J}{kg\cdot K}\approx 130 \frac{J}{kg\cdot K}.}\)

Ciepło właściwe ołowiu przyjmuje wartości z przedziału:

\(\displaystyle{ c_{Pb}=(126-130) \frac{J}{kg\cdot K}.}\)

b)

Ciepłem topnienia \(\displaystyle{ q}\) nazywamy ilość ciepła, jaką należy dostarczyć jednostce masy ciała stałego, aby zamienić ją w ciecz w stałej temperaturze topnienia.

Patrzymy na wykres (linię poziomą), z którego odczytujemy:

\(\displaystyle{ q_{Pb} = \frac{5000 }{0.2} \frac{J}{kg} = 25000\frac{J}{kg}.}\)

Zadanie 2 rozwiązujemy podobnie.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2018, o 20:23 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: korki_fizyka »

fasolaJas pisze: zad2
tu nie wiem które dane brać pod uwagę
Należy odczytać z wykresu dwa momenty: kiedy cały lód się stopił (wtedy temperatura zaczęła rosnąć) i moment kiedy woda powstała ze stopionego lodu zaczęła wrzeć (czyli osiągnęła temp. \(\displaystyle{ 100^o\ C}\)) a potem zastosować dwa wzory na ciepło topnienia i właściwe.
ODPOWIEDZ