No dobra ale jest też siłownik pneumatyczny na powietrze xdi działa na tej samej zasadzie co hydrauliczny I nie umie jednej rzeczy zrozumieć Czy tam wzrośnie ciśnienie czy tylko siła wynikająca z powierzchni tłoka Czyli np w rurce o małej średnicy mamy ciśnienie
\(\displaystyle{ 1N/mm^2}\) to w dużej jest taka sama siła czyli to samo ciśnienie to czemu w wikipedi piszą o zmianach ciśnienia skoro ono sie nie zmienia dla gazów dla cieczy w sumie to samo.. jeśli byśmy mieli np plastycznego węża ze zmiana przekroju ogieli go na kształt u to poziom wody będzie taki sam z obu stron.
Np. Jest dyfuzor o przekroju rozbieżnym z Wikipedi ,, gdzie następuje wzrost ciśnienia zasysający płyn spod pojazdu." Następuje wzrost ciśnienia Czyli
\(\displaystyle{ P}\) a nie siły
\(\displaystyle{ F}\) ? Bo dławienie izentalpowe czaje zwiększa sie średnica spada ciśnienie i temperatura Ale czy da się zrobić w druga stronę mając stałe ciśnienie poprzez zmianę przekroju zwiększyć je?i tu sie mi to miesza z dławieniem bo zmiana średnicy niby zwiększa ciśnienie tak jakbym to na opak rozumiał a w praktyce musi być wręcz na odwrót czyli większy przekrój spadek ciśnienia bo sie gaz rozszerzy zmniejszanie przekroju wzrost ciśnienia bo gaz sie ściska ale czy można z niższego ciśnienia uzyskać wyższe???? Czy to w ogóle możliwe bez wkładania pracy ??
Równanie Bernoullego mówi o wzroście ciśnienia a nie powinno być wzrost siły bo jakby ciśnienie wzrosło to pompa o takiej samej sile powinna wyprzeć ciecz wyżej a wątpię ze tak się stanie ;/ sory ze tak zawile ale to takie dziwne trochę i dzięki ze pomagasz mi to zrozumieć;)
-- 22 lut 2019, o 20:10 --
Dobra udało mi sie to trochę obczaić a mianowicie zwężka wenturiego rozwiała moje wątpliwości

NOi faktycznie ciśnienie wzrasta bo rurka ma tą sama średnice XD Dobra dzięki za pomoc ))) a tu link do Wikipedii ... Venturiego