Witam, mam pewien problem z zadaniem:
Niech X- przestrzeń metryczna, \(\displaystyle{ R= \left\{ A \subset R: A' \ jest \ typu \ F_{\sigma}\right\}}\).Znajdź \(\displaystyle{ \sigma \left(R _{\sigma}\right)}\), gdzie A' to dopełnienie zbioru A.
Problem polega na tym,że wiem jakie jest rozwiązanie, bo jest to cała rodzina zbiorów borelowskich B(X) ale jak to udowodnić?
Moje próby wyglądały tak:
inaczej rodzinę R mogę zapisać w postaci
\(\displaystyle{ R= \left\{ A \subset X: A \ jest \ typu \ G_{\delta}\right\}}\). Wiadomo,że \(\displaystyle{ \left(R _{\sigma}\right)}\) jest sumą wszystkich zbiorów typu \(\displaystyle{ G_{\delta}}\).
Mamy też, że \(\displaystyle{ \sigma \left(R_{\sigma} \right)=\sigma \left(G_{\delta} \right)}\), no chyba,że się mylę??
Z własności,że zbiory typu \(\displaystyle{ G_{\delta}}\) są borelowskie otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sigma \left(G_{\delta} \right)=B\left(X\right)}\).
Teraz należy wykazać inkluzje w obie strony:
"\(\displaystyle{ \subset}\)", czyli
\(\displaystyle{ \sigma \left(G_{\delta} \right) \subset B\left(X\right)}\)
Z własności, sigma ciała mamy \(\displaystyle{ G_{\delta} \subset G \Rightarrow \sigma\left(G_{\delta}\right) \subset \sigma\left(G\right)=:B\left(X\right)}\) z definicji.
Kłopot mam z udowodnieniem inkluzji w drugą stronę. Nawet nie wiem dlaczego ;/ Proszę o pomoc, wskazówki...
Znaleźć sigma ciało od R-sigma
-
pipol
Oznaczmy \(\displaystyle{ R=\{A \subset X: X \setminus A \mbox{ jest zbiorem typu } F_{\sigma}\}}\)
a przez \(\displaystyle{ \mathcal{B} (X)}\) rodzinę zbiorów borelowskich przestrzeni \(\displaystyle{ X.}\)
Ponieważ każdy zbiór otwarty należy do rodziny \(\displaystyle{ R}\) więc \(\displaystyle{ \mathcal{B} (X) \subset \sigma (R).}\) Z drugiej strony \(\displaystyle{ R \subset \mathcal{B} (X)}\) więc \(\displaystyle{ \sigma (R) \subset \sigma (\mathcal{B} (X)) =\mathcal{B} (X).}\)
a przez \(\displaystyle{ \mathcal{B} (X)}\) rodzinę zbiorów borelowskich przestrzeni \(\displaystyle{ X.}\)
Ponieważ każdy zbiór otwarty należy do rodziny \(\displaystyle{ R}\) więc \(\displaystyle{ \mathcal{B} (X) \subset \sigma (R).}\) Z drugiej strony \(\displaystyle{ R \subset \mathcal{B} (X)}\) więc \(\displaystyle{ \sigma (R) \subset \sigma (\mathcal{B} (X)) =\mathcal{B} (X).}\)
Dziękuję za odpowiedź.
a co z tym,że to ma być \(\displaystyle{ \sigma\left(R_{\sigma}\right)}\) a nie samo \(\displaystyle{ \sigma\left( R\right)}\)?? bez znaczenia, bo to suma zbiorów otwartych i też jest otwarta, tak??
a co z tym,że to ma być \(\displaystyle{ \sigma\left(R_{\sigma}\right)}\) a nie samo \(\displaystyle{ \sigma\left( R\right)}\)?? bez znaczenia, bo to suma zbiorów otwartych i też jest otwarta, tak??