całka Lebesgue'a z definicji

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
agentka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: agentka »

Prosiłabym o pomoc w policzeniu z definicji następującej całki Lebesgue'a

\(\displaystyle{ \int\limits_{\left\langle 0,\frac{1}{3} \right\rangle}f\ dl}\) gdzie \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) bo mi jakoś nie chce dobry wynik wyjść. Niby łatwa całka powinno elegancko wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{4 \cdot 81}}\) ale konstruuję ciąg funkcji prostych to wychodzi mi ciągle \(\displaystyle{ \frac{1}{81}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{1}{8 \cdot 81}}\) a prawidłowy wynik za chiny ludowe nie chce jakoś wyjść...
Ostatnio zmieniony 5 lut 2015, o 19:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
helot88
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: helot88 »

Co ja na to poradzę? Mi się nie chce tego liczyć. Kto wam każe liczyć całkę względem miary Lebesgue'a? Ona ma istotne znaczenie teoretyczne nie rachunkowe.
Próbowałaś podzielić ten przedział na równe części i tak zbudować funkcje proste?Ewentualne uzasadnienie może korzystać z twierdzenia Lebesgue'a o zmajoryzowanej zbieżności.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Najprościej chyba wziąć ciąg funkcji prostych \(\displaystyle{ f_n}\) postaci
\(\displaystyle{ f_n(x) = \left(\frac j{3n}\right)^3, \text{ gdy } x \in [\frac j{3n}, \frac {j+1}{3n})}\), dla \(\displaystyle{ j=0,1,\dots,n-1}\).
Jeśli chcemy, żeby ten ciąg był monotoniczny, to zawsze możemy brać tylko takie \(\displaystyle{ n}\), które są potęgami dwójki.
Policzenie całki \(\displaystyle{ \int_0^{\tfrac 13} f_n\, dl}\) sprowadza się do policzenia sumy postaci \(\displaystyle{ \sum_{j=0}^{n-1} j^3}\) ,
co jest chyba największą trudnością techniczną w tym zadaniu. Można udowodnić (np. indukcyjnie), że
\(\displaystyle{ \sum_{j=0}^{n-1} j^3 = \tfrac {(N-1)^2N^2}{4}}\).

Czy ta podpowiedź wystarcza?
ODPOWIEDZ