Szybkość weryfikacji olbrzymich liczb pierwszych.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Tomasz_W
Użytkownik
Użytkownik

Szybkość weryfikacji olbrzymich liczb pierwszych.

Post autor: Tomasz_W »

Mam pytania dotyczące szybkości weryfikacji liczby pierwszej w python, chodzi dokładnie o isprime z sympy.
Jaka jest jej prędkość przy dużych liczba, ok, bardzo dużych np. 2** 100 mln + x :).
Nie mogę zostawić na kilka dni laptopa a i tak nie jest to najszybszy procesor więc sensu nie ma.

Dodatkowo by nie zaśmiecać może ktoś uczestniczy w projekcie GIMPS?
Ile trwa weryfikacja liczb, czy można sobie samemu wybrać, czy system sam wysyła?
Ile to trwa dla jednej liczby?
Na wikipedii są dane osób które wykryły najwyższe liczby, to jest to na jednym komputerze? Bo w opisie jest że znajdywaniem liczb pierwszych zajmują się projekty rozproszone. Jak jest modulo z poprzedniego obliczenia to chyba to jednak jest na jednym komputerze?
Jak ktoś chce coś w tym dodatkowo coś podać w tym ogólnym temacie to z przyjemnością przeczytam.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Re: Szybkość weryfikacji olbrzymich liczb pierwszych.

Post autor: Brombal »

O ile wiem projekt GIMPS sprawdza jedynie liczby Mersena. Sposób sprawdzenia jest inny od testów deterministycznych np. AKS.
Pierwszeństwo poprzedniej największej liczby pierwszej (20 mln cyfr) zajęło na dobrym typowym komputerze ok. miesiąca. Na obecny typowym pewnie połowę z tego. Wydajność algorytmu AKS to \(\displaystyle{ O(log ^{12} n)}\) można założyć że sprawdzenie pierwszości liczby rzędu \(\displaystyle{ 10 ^{10 ^{8} } }\), zajmie na dobrym stacjonarnym od 120 do 300 dni.
ODPOWIEDZ