Podzbiory specjalne
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3436 razy
Podzbiory specjalne
Jaka jest maksymalna liczność zbioru liczb naturalnych mniejszych od \(\displaystyle{ 3n}\), w którym nie ma dwóch różnych elementów o sumie bądź różnicy równej \(\displaystyle{ n}\) 
-
arek1357
-
Brombal
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Re: Podzbiory specjalne
Dla \(\displaystyle{ n=5}\)
Proponuję zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 3, 4, 5, 6, 7, 13, 14\right\} }\) Liczebność to \(\displaystyle{ 7}\)
Wzór mówi o \(\displaystyle{ 8}\)
Jest jakaś propozycja na \(\displaystyle{ 8}\) liczb?
Proponuję zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 3, 4, 5, 6, 7, 13, 14\right\} }\) Liczebność to \(\displaystyle{ 7}\)
Wzór mówi o \(\displaystyle{ 8}\)
Jest jakaś propozycja na \(\displaystyle{ 8}\) liczb?
-
arek1357
dla \(\displaystyle{ n=5}\) mamy:
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,5,11,12,13,14,15\right\} }\)
czyli osiem...
Moja koncepcja jest taka: dzielimy zbiór wyjściowy na trzy podzbiory:
\(\displaystyle{ \left\langle 1;n\right\rangle \cup \left\langle n+1;2n\right\rangle \cup \left\langle 2n+1;3n\right\rangle }\)
czyli na trzy podzbiory: \(\displaystyle{ 1,2,3}\)
Liczby nazywamy konfabularne, jeżeli ich suma lub różnica ich daje \(\displaystyle{ n}\)
Zauważmy, że w trzecim podzbiorze nie ma liczb konfabularnych i dlatego zostawiamy cały trzeci pozdbiór co już daje \(\displaystyle{ n}\)
ale dowolna liczba z drugiego podzbioru jest konfabularna z pewną liczbą zbioru trzeciego przez to wywalamy drugi zbiór...
zbiór pierwszy nie jest konfabularny z trzecim więc zostaje nam zbiór pierwszy, gdzie niektóre liczby są ze sobą konfabularne
metodą prób i błędów (ze wskazaniem na mój pierwszy post bo się nie zawsze sprawdza) wyszło mi, że liczb niekonfabularnych w zbiorze pierwszym
maksymalnie może być:
\(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor+1}\)
co daje nam wzór:
\(\displaystyle{ a_{n}=n+\left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor+1}\)
i dlatego wzór z pierwszego posta szwankował dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych...
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,5,11,12,13,14,15\right\} }\)
czyli osiem...
Moja koncepcja jest taka: dzielimy zbiór wyjściowy na trzy podzbiory:
\(\displaystyle{ \left\langle 1;n\right\rangle \cup \left\langle n+1;2n\right\rangle \cup \left\langle 2n+1;3n\right\rangle }\)
czyli na trzy podzbiory: \(\displaystyle{ 1,2,3}\)
Liczby nazywamy konfabularne, jeżeli ich suma lub różnica ich daje \(\displaystyle{ n}\)
Zauważmy, że w trzecim podzbiorze nie ma liczb konfabularnych i dlatego zostawiamy cały trzeci pozdbiór co już daje \(\displaystyle{ n}\)
ale dowolna liczba z drugiego podzbioru jest konfabularna z pewną liczbą zbioru trzeciego przez to wywalamy drugi zbiór...
zbiór pierwszy nie jest konfabularny z trzecim więc zostaje nam zbiór pierwszy, gdzie niektóre liczby są ze sobą konfabularne
metodą prób i błędów (ze wskazaniem na mój pierwszy post bo się nie zawsze sprawdza) wyszło mi, że liczb niekonfabularnych w zbiorze pierwszym
maksymalnie może być:
\(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor+1}\)
co daje nam wzór:
\(\displaystyle{ a_{n}=n+\left\lfloor \frac{n}{2} \right\rfloor+1}\)
i dlatego wzór z pierwszego posta szwankował dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3436 razy
Te liczby mają być mniejsze od \(\displaystyle{ 3n}\) , tj \(\displaystyle{ +1}\) w tym wzorze znika....
-
arek1357
czyli jedynkę odrzucamy i wzorek się uprości, chociaż to dość sztuczne założenie...