Witam wszystkich mam problem z tymi szeregami, nie wiem jak sprawdzić czy są zbieżne
1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n^{n+ \frac{1}{n} }}{(n+ \frac{1}{n} )^{n}}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{5+(-1)^n}{ \sqrt{n} }}\)
3) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n( \sqrt{n+1}- \sqrt{n}) }}\)
4) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n} \cdot (1+ \frac{1}{n})^{n^2}}\)
W ostatnim korzystam z kryterium Cauchy'ego i wychodzi mi, \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } a_n = e}\) czyli szereg jest rozbieżny bo \(\displaystyle{ > 1}\) czy ten przykład jest dobrze rozwiązany?
Zbieżność szeregów
-
zolax
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Zbieżność szeregów
1) Źle przepisałem, poprawiłem je i jak liczę z Cauchy'ego to granica wychodzi mi 1.
3) wyszło mi, że jest zbieżny
2) Podpowiesz jaki szereg zastosować do nierówności.
3) wyszło mi, że jest zbieżny
2) Podpowiesz jaki szereg zastosować do nierówności.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Zbieżność szeregów
W pierwszym sprawdź, czy jest spełniony warunek konieczny zbieżności, tj. czy wyrazy dążą do zera.
2) \(\displaystyle{ 5+(-1)^{n} \ge 4}\), etc.
3) to się nie zgadza, pokaż przekształcenia.
2) \(\displaystyle{ 5+(-1)^{n} \ge 4}\), etc.
3) to się nie zgadza, pokaż przekształcenia.
-
zolax
- Użytkownik

Zbieżność szeregów
3) Po sprzężeniu mam szereg postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{n+1} + \sqrt{n} }{n}}\)
I sprawdzam teraz warunek konieczny zbieżności szeregu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infinity } \frac{ \sqrt{n+1} + \sqrt{n} }{n} = \frac{ \sqrt{n}( \sqrt{1+ \frac{1}{n} } + \sqrt{1} ) }{n} = \frac{ \sqrt{1 + \frac{1}{n}} + 1}{ \sqrt{n} } = \frac{2}{ \sqrt{n} }= 0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{n+1} + \sqrt{n} }{n}}\)
I sprawdzam teraz warunek konieczny zbieżności szeregu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infinity } \frac{ \sqrt{n+1} + \sqrt{n} }{n} = \frac{ \sqrt{n}( \sqrt{1+ \frac{1}{n} } + \sqrt{1} ) }{n} = \frac{ \sqrt{1 + \frac{1}{n}} + 1}{ \sqrt{n} } = \frac{2}{ \sqrt{n} }= 0}\)
- Premislav
- Użytkownik

Zbieżność szeregów
Przekształcenia poprawne, zapis masz słaby (tutaj przecież nie sprawdzasz warunku koniecznego, który akurat jest spełniony, ponadto nie powinno być przedostatniej równości, itd.), ale wyszło Ci, że szereg jest rozbieżny. Dlaczego więc napisałeś, że jest zbieżny?
-
zolax
- Użytkownik

Zbieżność szeregów
Omyłkowo wpisałem tam \(\displaystyle{ \infty}\) bo przecież \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{n} }= 0}\)
W pierwszym wyszło mi, że jest rozbieżny z warunku koniecznego.
W pierwszym wyszło mi, że jest rozbieżny z warunku koniecznego.
- Premislav
- Użytkownik

Zbieżność szeregów
W pierwszym dobrze Ci wyszło.
A w trzecim nie pisałem, żebyś sprawdzał warunek konieczny (choć zawsze można tak zrobić).
Warunek konieczny nie jest tym samym, co dostateczny, pamiętaj.
Ale przekształcenia w 3) były poprawne; czy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ \sqrt{n} }}\) jest zbieżny czy rozbieżny? Może wobec tego łatwo tu zastosować kryterium porównawcze?
A w trzecim nie pisałem, żebyś sprawdzał warunek konieczny (choć zawsze można tak zrobić).
Warunek konieczny nie jest tym samym, co dostateczny, pamiętaj.
Ale przekształcenia w 3) były poprawne; czy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ \sqrt{n} }}\) jest zbieżny czy rozbieżny? Może wobec tego łatwo tu zastosować kryterium porównawcze?
-
zolax
- Użytkownik

Zbieżność szeregów
Jest rozbieżny ale jak to zastosować do 3 korzystając z kryterium porównawczego to jest mniejsze od tego szeregu, który otrzymałem