Mam problem z takim przykładem :
Oblicz sumę szeregu \(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{ \infty }}\)\(\displaystyle{ \frac{k+1}{(k-1)!}}\)
Pierwszy raz się z takim przykładem spotykam, i niestety nie wiem jak go rozwiązać. Wyczytałem tylko że muszę skorzystać z rozwinięcia liczby e. Tyle że nie wiem w jaki sposób ma to wyglądać. Czy znalazł by ktoś czas aby pokazać na tym lub innym przykładzie jak się to robi, tak abym mógł to przeanalizować i zrozumieć ?
Suma szeregu z silnią
-
szw1710
Suma szeregu z silnią
Przedstaw \(\displaystyle{ k+1=(k-1)+2}\) i rozbij wg tego wzorca na dwa szeregi. Następnie skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ e=\sum_{k=0}^{\infty}\frac{1}{k!}}\).
-
mtissss
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Suma szeregu z silnią
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{k+2}{(k-1)!} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{(k-1)+2}{k!(k-1)} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{1}{k!} + \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{2}{k!(k-1)} =e+ \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{2}{k!(k-1)}}\)
Dobrze zrobiłem ?
Dobrze zrobiłem ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2015, o 01:08 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wystarczy jedna para klamr[latex][/latex] na całe wyrażenie matematyczne.
Powód: Wystarczy jedna para klamr
-
szw1710
-
szw1710
Suma szeregu z silnią
Nie za bardzo. Działaj dalej. Jak rozkładasz ten mianownik? I czy w ogóle potrzeba...
-
mtissss
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Suma szeregu z silnią
no tak mianownik źle rozłożyłem
\(\displaystyle{ n! = (n-1)! \cdot n \\[1ex]
(n-1)! = \frac{n!}{n}}\)
-- 1 lut 2015, o 22:37 --
dobra bez rozkładania mianownika - rozbicie na dwa szzeregi
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{k+2}{(k-1)!} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{(k-1)+2}{(k-1)!} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{(k-1)}{(k-1)!} + \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{2}{(k-1)!}}\)
-- 1 lut 2015, o 22:46 --
hmm, ciężko bd pozbyc sie tej silnii, brak pomysłu, mogę liczyc na jakąś podpowiedz ? zalezy mi na tym typie zadan bo moze wystąpic na egzaminie a niestety nie przerabialismy go na cwiczeniach.
\(\displaystyle{ n! = (n-1)! \cdot n \\[1ex]
(n-1)! = \frac{n!}{n}}\)
-- 1 lut 2015, o 22:37 --
dobra bez rozkładania mianownika - rozbicie na dwa szzeregi
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{k+2}{(k-1)!} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{(k-1)+2}{(k-1)!} = \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{(k-1)}{(k-1)!} + \sum_{k=2}^{ \infty } \frac{2}{(k-1)!}}\)
-- 1 lut 2015, o 22:46 --
hmm, ciężko bd pozbyc sie tej silnii, brak pomysłu, mogę liczyc na jakąś podpowiedz ? zalezy mi na tym typie zadan bo moze wystąpic na egzaminie a niestety nie przerabialismy go na cwiczeniach.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2015, o 01:10 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wystarczy jedna para klamr[latex][/latex] na całe wyrażenie matematyczne.
Powód: Wystarczy jedna para klamr