inżynieria obliczeniowa
-
michal2323
- Użytkownik

inżynieria obliczeniowa
Witam, ma ktoś może jakieś info na temat kierunku inżynieria obliczeniowa,głównie chodzi mi o AGH, ale jak ktoś studiuje na PW to też może coś wie ciekawego,bo zastanawiam się czy warto studiować ten kierunek? Słyszałem tylko, że jest bardzo trudny i nie wiem czy to prawda. Z góry dzięki za pomoc
-
ifu
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
inżynieria obliczeniowa
sam szukam odpowiedzi na ten temat. mnie to zainteresowało z tego względu, że lubię liczyć i coś tam, jakieś podstawy z programowania mam. na agh będę miał ponad 900pkt. mechanika i takie rzeczy z robotyką średnio mnie interesują, z kolei infa... sam nie wiem. trochę mnie pociąga w stronę chemii i fizyki, a tu wyczytałem, że na drugim stopniu można studiować coś w stylu "obliczeń w nauce", na wydziale fizyki. takie coś by mi się podobało. trochę ten próg mnie przeraża, że niby bardzo łatwo się dostać, co by mogło znaczyć, że te studia są niewarte zachodu. jednak jak patrzę nawet na syllabusa, to całkiem podobają mi się rzeczy, które miałbym studiować. rozmyślałem też nad studiowaniem matematyki stosowanej, a tu z kolei od znajomych słyszę, że "niby stosowana, ale dowodzenie, dowodzenie... dowodzenie itd"
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
inżynieria obliczeniowa
Nawet jak stosowana, to wciąż matematyka, a nie nauka algorytmów obliczeniowychifu pisze:"niby stosowana, ale dowodzenie, dowodzenie... dowodzenie itd"
-
ifu
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
inżynieria obliczeniowa
Jasne, zgadzam się mnie zupełnie. Z matematyką chyba trochę jak z poezją. Nie kaŻdy umie się nią delektować ja właśnie chyba taki jestem. Cieszą mnie liczby i obliczenia bardziej, niż abstrakcja, o której wiem tyle co nic. AIDI, a jeśli właśnie idzie o algorytmy obliczeniowe, jak sądzisz jaki kierunek studiów wZględem takich zagadnień byłby najrozsadniejszy? Pytam, bo sądzę, że trochę bardziej znasz się na rzeczy ;d
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Re: inżynieria obliczeniowa
Hm, jedyne co mi się kojarzy to coś takiego jak "fizyka komputerowa", albo coś podobnego. Teraz jak coś praktycznego trzeba liczyć, to robi się to głównie za pomocą komputerów
-
Gabriela_13
- Użytkownik

inżynieria obliczeniowa
Ja aktualnie studiuję Inżynierię Obliczeniową na AGH, jestem na I roku, jak macie jakieś pytania konkretne to pytajcie
-
michal2323
- Użytkownik

Re: inżynieria obliczeniowa
Najlepiej to napisz wszystko co wiesz o tym kierunku,bo na necie można wyczytać,że ma niezłe perspektywy,ale lepsza jest opinia studenta.