Witam;
Mam zrobić referat na temat takiego równania
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2u}{ \partial x _{0}^2} -\frac{ \partial ^2u}{ \partial x _{1}^2}-\frac{ \partial ^2u}{ \partial x _{2}^2}-\frac{ \partial ^2u}{ \partial x _{3}^2}= - k ^{2}u}\)
Pan powiedział mi tylko, że jest to równanie falowe. Nie mogę jednak znaleźć żadnych informacji na ten temat. Może mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym równaniu lub polecić jakąś książkę gdzie coś o nim znajdę. Bardzo proszę o pomoc.
Równanie Falowe
-
justyna_g4
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Równanie Falowe
Ostatnio zmieniony 11 maja 2012, o 17:05 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
rubik1990
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Równanie Falowe
Jeżeli chodzi o samo równanie, bez zastosowań w fizyce to polecam np. L.C. Evans "Równania różniczkowe cząstkowe". Ale chyba w każdej książce o równaniach cząstkowych jest coś o tych równaniach.
-
justyna_g4
- Użytkownik

Równanie Falowe
Tą książkę widziałam. Właśnie chodzi mi o zastosowania w fizyce, co ono opisuje i tego typu informacje.
Równanie Falowe
Domyślam się, że jest to równanie dla fal mechanicznych, równanie rozchodzenia się fali mechanicznej w nielepkim płynie jest określone wzorem:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 p}{ \partial t^2}-c^2\cdot \frac{ \partial ^2 p}{ \partial x^2}=0}\)
Gdzie t to czas, natomiast x, to zmienna przestrzena. U Ciebie też one występują, to nie ulega wątpliwością, ale sedno rozchodzenia się fali, zależy jeszcze u Ciebie od innych parametrów, wypadałoby je znać. Celuje, że \(\displaystyle{ K}\) to współczynnik ściśliwości. Jakbym miał już coś robić z takim równaniem to aproksymować i rozwiązać metodą różnic skończonych.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{ \partial ^2 p}{ \partial t^2}-c^2\cdot \frac{ \partial ^2 p}{ \partial x^2}=0}\)
Gdzie t to czas, natomiast x, to zmienna przestrzena. U Ciebie też one występują, to nie ulega wątpliwością, ale sedno rozchodzenia się fali, zależy jeszcze u Ciebie od innych parametrów, wypadałoby je znać. Celuje, że \(\displaystyle{ K}\) to współczynnik ściśliwości. Jakbym miał już coś robić z takim równaniem to aproksymować i rozwiązać metodą różnic skończonych.
Pozdrawiam!
-
justyna_g4
- Użytkownik

Równanie Falowe
Ja je redukuje na bazie symetrii do równania o 3 zmiennych i we wstępie muszę coś o nim powiedzieć, a nawet nie wiedziałam czego szukać.