Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^4 \ln (x)}{4^x}}\)
Aby obliczyć pochodną \(\displaystyle{ f'(x)}\), muszę znaleźć funkcje składowe \(\displaystyle{ f(x)}\).
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{h(x)}{i(x)} \quad i(x)=4^x \quad h(x)=j(x) \cdot k(x) \quad j(x)=x^4 \quad k(x)=\ln x}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{h'(x) i(x) - h(x)i'(x)}{i^2(x)} \cdot i'(x) \cdot \left( j'(x) k(x) + j(x) k'(x) \right)}\)
Dobrze rozpisałem pochodną funkcji złożonej? Jeśli tak, to resztą sam się zajmę, nie trzeba za mnie liczyć pochodnej
Pochodna funkcji złożonej
- leszczu450
- Użytkownik

- Podziękował: 1589 razy
Indrasil, przerost formy nad treścią : ) Po co to te szlaczki wszystkie? Policzyć pochodną zgodnie ze wzorem na pochodną ilorazu i tyle : )
-
Indrasil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
No właśnie dlatego pytam tutaj, bo na początku robiłem tak, jak powiedziałeś, jednak nie potrafię jak dotąd doprowadzić pochodnej do takiej postaci, jaką wyliczył Wolfram...
@edit: Wyszło mi - wystarczyło pogrupować wyrazy w liczniku i podnieść mianownik do potęgi -1. I zdebugować wszystkie błędy w przepisywaniu
@edit: Wyszło mi - wystarczyło pogrupować wyrazy w liczniku i podnieść mianownik do potęgi -1. I zdebugować wszystkie błędy w przepisywaniu