\(\displaystyle{ \frac{\log_{e} x }{x-1} \le \frac{1}{ \sqrt[]{x} }}\) dla \(\displaystyle{ x\in(0, \infty ), x \neq 1}\)
Wiem, że trzeba przenieść wszystko na jedną stronę i zacząć liczyć pochodną i że powinno wszystko w miarę ładnie wyjść, jednak ja zatrzymuje się na tym działaniu
\(\displaystyle{ (x-1)(2 \sqrt{x} +x-1)=2x \sqrt{x}\log_{e} x}\)
Wiem, że wynik ma być brak ekstremum i wtedy powinienem zacząć liczyć granice na przedziałach dziedziny jednak, nie potrafię najpierw dowieść braku ekstremum.. jakieś rady?
Nierówność z wykorzystaniem pochodnej
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Nierówność z wykorzystaniem pochodnej
Nie wiem skąd się wziął taki potworek, bo nie pokazałeś rachunków. Ale...
Piękno matematyki polega na tym, że rzadko kiedy coś TRZEBA.
Tutaj MOŻESZ zrobić np. tak: pokaż, że wykres funkcji \(\displaystyle{ \sqrt{x}\ln x}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\) punkt przegięcia i przechodzi z wypukłej we wklęsłą. Dalej pokaż, że prosta \(\displaystyle{ x-1}\) jest styczna do jej wykresu w tymże punkcie. Wniosek wyciągnij sam
Piękno matematyki polega na tym, że rzadko kiedy coś TRZEBA.
Tutaj MOŻESZ zrobić np. tak: pokaż, że wykres funkcji \(\displaystyle{ \sqrt{x}\ln x}\) ma w punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\) punkt przegięcia i przechodzi z wypukłej we wklęsłą. Dalej pokaż, że prosta \(\displaystyle{ x-1}\) jest styczna do jej wykresu w tymże punkcie. Wniosek wyciągnij sam