Transformata Fouriera.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
adam1407
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Transformata Fouriera.

Post autor: adam1407 »

Cześć! Mam problem z transformatą Fouriera takiej funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=(a-|x|)}\). Moje rachunki przebiegają następująco:
\(\displaystyle{ \widetilde{f(x)}= \int_{- \infty }^{+ \infty }f(x)e^{-ikx}dx= \int_{- \infty }^{0}e^{-ikx}(a+x)dx+ \int_{0}^{+ \infty }e^{-ikx}(a-x)dx= \int_{- \infty }^{0}ae^{-ikx}dx+ \int_{- \infty }^{0}xe^{-ikx}dx+ \int_{0}^{+ \infty }e^{-ikx}adx- \int_{0}^{+ \infty }e^{-ikx}xdx=...}\)
Nie bardzo w ogóle wiem jak policzyć te całki. Pierwsza całka daje nieskończoną wartość bo w granicy będzie exponens z niskończonością w argumencie. Nie wiem również jak policzyć transformatę \(\displaystyle{ xe^{-ikx}}\). Proszę o pomoc.

Dzięki

@edit
Problem rozwiązany. Powstał przez moją nieuwagę. Problem tyczy się transformaty Fouriera pewnej funkcji falowej nie określonej na całej przestrzeni, lecz tylko na pewnym skończonym przedziale co sprawia, że nie ma żadnej trudności w liczeniu takich całek.
ODPOWIEDZ