Staranność zapisu i rysunków

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Oglądając dołączane na fotografiach rysunki i obliczenia zauważam, że Koledzy inżynierowie in spe, wykonują je niestarannie by nie powiedzieć niechlujnie. Ordęczny rysunek nie musi być niechlujny. Lekko falującą linię zawsze rozumie się przy takiej technice rysowania jako prostą, podobnie lekko owalny okrąg czy łuk rozumie się jako okrąg lub jego część. A odręczne napisy, zapisy równań muszą być czytelne. Indeksy na odpowiednich wysokaściach i odległościach a groty strzałek nie sugerować że są z harcerskich podchodów.
Czyż tak wiele wysiłku kosztuje przepisania rozwiązania na inną kartkę? Fotografie o ciemnych brzegach ( wiem, to foty z komórek) to też dowody na lekceważący stosunek ich autora do Forumowiczów i do stawianego problemu.
Rozwiązanie lub pytanie przedstawiane jako bazgroły działa odpychająco ( przynajmniej na mnie).
Są takie dwia stare zasady a w zawodach inżynierskich istotne : Pierwsza to dobry rysunek z dobrze postawionymi oznaczeniami to conajmniej połowa poprawnego rozwiązania zadania. I druga, porządek wokoło wymusza porządek w myśleniu. Odwrotnie, to bałagan w nim.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2012, o 16:37 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: crimlee »

Popieram! Z tych rysunków naprawdę ciężko jest coś wywnioskować i udzielić odpowiedzi na zadane pytanie.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: MichalPWr »

Kolejną rzeczą, która mnie osobiście irytuje jest to, że ludzie wstawiający zadanie w którym trzeba obliczyć moment np: belki, ramy. Nie podają przyjętego układu współrzędnych i włókien uprzywilejowanych. Przez co trzeba się domyślić po przykładowym rozwiązaniu użytkownika, jaki przyjął układ współrzędnych i gdzie są włókna uprzywilejowane. O ile w ogóle użytkownik podjął próbę zrobienia czegokolwiek.
Teoretycznie możemy sobie przyjąć inny układ współrzędnych niż użytkownik, lecz może to prowadzić do niezrozumienia naszego rozwiązania przez użytkownika.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

MichalPWr pisze: Nie podają przyjętego układu współrzędnych i włókien uprzywilejowanych. Przez co trzeba się domyślić po przykładowym rozwiązaniu użytkownika, jaki przyjął układ współrzędnych i gdzie są włókna uprzywilejowane.
Wydaje mi się, że trudno oczekiwać takich informacji od osoby, która ma problemy z tego typu zadaniami.
ODPOWIEDZ