Pierwsza sprawa: Przeglądając dział Teoria liczb, chciałbym się czegoś nauczyć, jednak w tamtym dziale dużo tematów jest zakładanych przez studentów. Chciałbym przeglądać tylko tematy założone przez licealistów (i młodszych). Umieszczając krótką informacja w nazwie tematu (np. "[SP6]","[LO1]") dużo ułatwiłoby to uczącym się, jak i pomagającym. Kiedyś widziałem podobne pytanie, jednak przeglądnąłem cały dział "Pytania, uwagi, komentarze..." i nie znalazłem go.
Druga sprawa: Chciałem dodać podpis:
Masz problemy z zadaniami z matematyki? Przeczytaj!
1. Przeanalizuj zeszyt, podręcznik oraz cały dział w Kompendium związany z tym zadaniem.
2. Poproś o pomoc kolegi/koleżanki lub brata/siostry.
3. Użyj funkcji szukaj - na forum jest bardzo dużo zadań, często się powtarzają.
4. Jeżeli nie znalazłeś podobnego zadania, zrób nowy temat:
- dobierz odpowiedni dział i nazwę tematu
- przepisz dokładnie treść zadania używając do tego [url=http://matematyka.pl/latex.htm]LaTeX[/url] , bez czytelności/przejrzystości postu, nie licz na pomoc.
- Koniecznie napisz swoje rozwiązanie, na czym utknąłeś/utknęłaś, czego w zadaniu nie rozumiesz, co sprawia Ci trudności.
- oczekuj wskazówek, przepisując gotowiec niewiele się nauczysz.
5. Bądź systematyczny, uważaj na lekcji, żebyś więcej nie potrzebował e-pomocy
Ale gdy przeczytałem regulamin na temat podpisu, dowiedziałem się, że podpis może zawierać maksymalnie 4 linijki. Zatem czy podpis:
Masz problemy z zadaniami z matematyki? Przeczytaj!
1. Przeanalizuj zeszyt, podręcznik oraz cały dział w [url=http://matematyka.pl/page.php?p=kompendium-liczby]Kompendium[/url] związany z tym zadaniem.
2. Użyj funkcji szukaj - na forum jest bardzo dużo zadań, często się powtarzają.
3. Treść zadania przepisz używając do tego [url=http://matematyka.pl/latex.htm]LaTeX[/url]. Koniecznie napisz swoje rozwiązanie, czego w zadaniu nie rozumiesz.
Będzie zgodny z regulaminem?
Trzecia sprawa: Wiem, że jest [url=http://matematyka.pl/poradnik.htm#images/poradnik/1.png]Poradnik[/url], jednak większość użytkowników nigdy nie miała z nim nic wspólnego Czy dałoby się bardziej wypromować tą (moją, chyba prawidłową) kolejność postępowania w przypadku problemów z zadaniem matematycznym? Albo przynajmniej poinformować wszystkich użytkowników o funkcji szukaj?
Czwarta sprawa: Bardzo dobrym pomysłem było zrobienie tego [url=http://matematyka.pl/page.php?p=kompendium-liczby]Kompendium[/url], jednak moim zdaniem niektóre zagadnienia są wytłumaczone zbyt "naukowo", a mało jest przykładów. Zadań typu rozwiąż nierówność/równość wielomianową, podaj równanie prostej równoległej/prostopadłej jest bardzo dużo i przydałby się porządny poradnik jak je rozwiązywać. W kompendium są tylko skromne przykłady. Zauważyłem też kilka błędów. Czy zwykli użytkownicy mogą coś edytować/dodawać do tego kompendium?
Chyba tyle, jak sobie coś przypomnę - napisze =]
Poziom zadań, podpis i kompendium.
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Drugi podpis ma 4 linijki więc jest zgodny z Regulaminem. Myślę, że promowanie Twojego sposobu (który tak naprawdę jest tym samym co mamy w Poradniku i Regulaminie + wyganianie ludzi z forum ) da dokładnie tyle samo co akcja promowania Poradnika i Regulaminu.
Co do informacji w temacie o poziomie zadań 183884.htm. Teoria liczb jest o tyle specyficznym działem, że zadania które są przerabiane w szkole średniej (i niżej) spokojnie nadają się do Przekształceń algebraicznych. Większość zadań to zadania właśnie z poziomu studiów albo konkursów/olimpiad, a tym drugim zajmują się tak samo licealiści, gimnazjaliści jak i uczniowie gimnazjum. Do tego w tym dziale pojawia się tygodniowo kilka tematów więc przejrzenie każdego nie jest chyba taką mordęgą, prawda? Myślę, że w tej kwestii nie ma czego zmieniać.
Co do informacji w temacie o poziomie zadań 183884.htm. Teoria liczb jest o tyle specyficznym działem, że zadania które są przerabiane w szkole średniej (i niżej) spokojnie nadają się do Przekształceń algebraicznych. Większość zadań to zadania właśnie z poziomu studiów albo konkursów/olimpiad, a tym drugim zajmują się tak samo licealiści, gimnazjaliści jak i uczniowie gimnazjum. Do tego w tym dziale pojawia się tygodniowo kilka tematów więc przejrzenie każdego nie jest chyba taką mordęgą, prawda? Myślę, że w tej kwestii nie ma czego zmieniać.
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Nie popatrzyłem na dział "Kwestie techniczne" :/xanowron pisze:Co do informacji w temacie o poziomie zadań 183884.htm.
Nie potrzebnie dawałem ten przykład z działem "Teoria liczb"... Chodzi dokładniej o rozpoznanie poziomu wiedzy matematycznej autora tematu. Nie raz zdarzało się, że na dość proste zadania (tzn. można byłoby to zadanie rozwiązać prostą metodą) pomagający użytkownicy piszą wskazówkę, ewentualnie rozwiązanie, w której konieczna jest wiedza z trygonometrii, czy też z pochodnych. Tą funkcję sprawuje "wiek" pod nazwą użytkownika, lecz nie jest wymagane wypełnienie tego pola, a jak było wymagane, to użytkownicy wpisywali 99, lub zaniżali swój wiek. Również zaletą jest fakt, jaki podał Gregorian, w temacie, którego nie znalazłem: "Jeżeli ktoś wchodzi na forum przejrzeć na szybko zadania przed jutrzejszym sprawdzianem nie musiałbym przeglądać wszystkich zadań, jedynie te które odpowiadają mu orientacyjnie poziomem."xanowron pisze:Do tego w tym dziale pojawia się tygodniowo kilka tematów więc przejrzenie każdego nie jest chyba taką mordęgą, prawda? Myślę, że w tej kwestii nie ma czego zmieniać.
Dokładnie o to mi chodzi. Kiedy ta akcja się zacznie? Szczególnie ważne w poradniku są informacje zamieszone na 4, 6 i [url=http://matematyka.pl/poradnik.htm#images/poradnik/8.png]8[/url] stronie.xanowron pisze:Myślę, że promowanie Twojego sposobu (...) da dokładnie tyle samo co akcja promowania Poradnika i Regulaminu.
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Ta akcja trwa cały czas. Nad każdym polem tekstowym przy pisaniu posta jest informacja o regulaminie i LaTeX-u, do tego dochodzą linki w podpisach niektórych użytkowników jak i w belce na górze strony. No a na dodatek każdy nowo-zarejestrowany użytkownik po aktywacji konta jest przekierowywany automatycznie na stronę poradnika.TheBill pisze:Dokładnie o to mi chodzi. Kiedy ta akcja się zacznie?
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
No tak, ale dalej to nie wystarcza... Czy dałoby się tak zrobić, że przed kliknięciem na "Nowy temat" wyświetlał się napis w stylu "Sprawdź czy już było takie zadanie", lub o podobnym znaczeniu?
Co związku z pierwszą i czwartą sprawą?
Co związku z pierwszą i czwartą sprawą?
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
I nigdy nie wystarczy - taki urok ludzkiej natury. Poza tym należy mieć na uwadze użytkowników, którzy porządnie redagują swoje posty, jako że ich ta sprawa nie dotyczy, takie nadmierne uwagi byłyby irytujące.No tak, ale dalej to nie wystarcza...
Odnośnie pierwszej sprawy - jak ktoś chce, to umieści taką informację, a jak nie to nie. Odgórnie nie zamierzamy wprowadzać obowiązku informowania o poziomie trudności zadania w nazwie tematu.
A co do kompendium - możesz np. założyć temat, w którym zawarte będą odpowiednie spostrzeżenia. Użytkownicy nie mają możliwości edycji prezentowanych tam treści.