Funkcja Szukaj a ortografia

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Funkcja Szukaj a ortografia

Post autor: Szemek »

Zainspirowany dzisiejszym postem
[...]
Wyobraś sobie że masz przed sobą trzynaście odsłonięntych kart ponumerowanych od 1 do 13, i pod tymi kartami masz trzy karty zasłonięnte z tych trzynastu kart. Ja wybieram liczbę 7. Po tasowaniu kart wybieram z tych trzech zasłonięntych kart za każdym razem zawsze tą pierwszą kartę z lewej strony.

1) Średnio za którym losowaniem wystąpi jeden raz pod żąd liczba 7 ?
[...]
pragnę poruszyć w tym wątku, wbrew pozorom, dwa powiązane ze sobą zagadnienia.
Dziś o wyszukiwaniu na forum i ortografii.

Co pewien czas, mam wrażenie, że liczba osób świadomych istnienia funkcji Szukaj pozostaje stała, tylko użytkowników przybywa...
Zjawisko jest szczególnie widoczne dla zadań z próbnych zestawów maturalnych. I tak w ciągu tygodnia, to samo zadanie potrafi się pojawić wiele razy...

W czym tkwi problem takiego zjawiska?

Łatwiej jest założyć kolejny wątek, niż wyszukać.
Chociaż w większości przypadków na pewno szybciej można znaleźć to samo lub analogiczne zadanie niż czekać na rozwiązanie.

Dla niewtajemniczonych opcja Szukaj znajduje się w prawej górnej części strony obok linku Poradnik.

Co z wyszukiwaniem ma wspólnego ortografia?

Forum to dobro wspólne. Raz rozwiązane zadanie jest dostępne dla innych.
Dlatego poprawność ortograficzna postów/tematów ułatwia kolejnym użytkownikom znalezienie interesującego zadania.

Jeżeli masz problemy z ortografią, to pomagaj sobie odpowiednimi narzędziami:

Kod: Zaznacz cały

http://bykom-stop.avx.pl/czymsprawdzac.html

Osobiście w swojej pracy moderatora do poprawiania postów korzystam ze sprawdzania pisowni w Firefoksie. Pomaga mi także wyłapać literówki we własnych postach.

Piszmy poprawnie ortograficznie
Zażółć gęślą jaźń
ODPOWIEDZ