Ostatnio na zaliczeniu, koleś trochę pocisnął i dał zadania, których w ogóle nie liczyliśmy. Jak wyliczyć coś takiego? Z tego co widzę, to jest tu zastosowane prawdopodobieństwo geometryczne.
Z przedziału (0,1) losujemy długość boku kwadratu. Dla losowego pola kwadratu. Wyznaczyć: a)wariancje
b) gęstość
P.S. Gdzie można znaleźć tego typu przykłady rozwiązane?
Przykład z prawdopodobieństwa geometrycznego
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
A mieliście takie:
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) Ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [0;1]}\).
Wyznacz gęstość i wariancję zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X^2}\).
?
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) Ma rozkład jednostajny na odcinku \(\displaystyle{ [0;1]}\).
?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 11:17 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Fakt faktem w zadaniu nie miałeś podane z jakiego rozkładu losuje się odcinek, co powinno być podane.
Oj chyba pomyliłem ukośniki.
Oj chyba pomyliłem ukośniki.
-
bybek5
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Można prosić jeszcze o jakieś sugestie do zadania? Nie wiem jak za to się zabrać.-- 20 lutego 2011, 15:42 --Chciałbym się odnieść do treści zadania:
Z przedziału (0,1) losujemy długość boku kwadratu. Dla losowego pola kwadratu. Wyznaczyć: a)wariancje
b) gęstość
Otrzymałem taką podpowiedź:
Ale dlaczego w zadaniu mam napisane wyznacz gęstość ?
b) gęstość
Otrzymałem taką podpowiedź:
Czyli jest funkcja gęstości to \(\displaystyle{ Y=X^2}\) to jej dystrybuanta równa się\(\displaystyle{ F(x) = \frac{x^3}{3}}\) dla \(\displaystyle{ 0 < x \le 1}\)pyzol pisze:A mieliście takie:
?
Ale dlaczego w zadaniu mam napisane wyznacz gęstość ?
Wydaje mi się, że sporo namotałeś w tym zadaniu. Nie wiem dokładnie jak zrobić to zadanie (sam chciałbym poznać odpowiedź), ale z tego co napisał pyzol:
Czy o to chodzi?
No to chyba trzeba funkcję gęstości dla rozkładu jednostajnego \(\displaystyle{ \frac{1}{b-a}}\) dla 0 < x < 1 podnieść do kwadratu, ale to za dużo i tak nie zmieni bo wartość oczekiwana to jest \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} x f(x) = \int_{0}^{1} x = \frac{x^2}{2} = \frac{1}{2}}\)pyzol pisze:A mieliście takie:
?
Czy o to chodzi?