Paradoks Bernsteina - losowy wybór cięciwy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Gość

Post autor: Gość »

no wiec trafilo mi sie zadanie, ktorego jakbym nie patrzyl to jakies dziwa mi wychodza... coz chyba zle zajarzylem, a wlasciwie to nie zajarzylem co to ten paradoks. dobra to daje tresc - z okregu o promieniu 1wybrano cieciwe w sposob losowy. jakie jest prawdopodobienstwo ze bedzie ona dluzsza od boku trojkata rownobocznego wpisanego w ten okrag.

to co, pomozecie?
luki2000
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luki2000 »

hmm podaj maila to ci wysle ten opis bo tam sa 3 przypadki + rysunki. A tak na marginesie to gdzie studiuesz ? bo ma te same zadania
DA SIE DODAC ZALACZNIK TUTAJ?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2004, o 20:58 przez luki2000, łącznie zmieniany 1 raz.
SoD
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: SoD »

Jak sie domyslam to studjujecie na Uniwerku Wrocławskim bo tam było to na jakimś wykładzie który prowadził zdaje się pan który się nazywał Jurek. Było to takrze na wykładzie w sobote w instytucie matematyki(serie wykładów raz w miesiącu-gdzies na stronie uniwerku mozna o tym poczytac!)

Ogolnie chodzi o to że można na trzy różne sposoby wybierać losowo cięciwe i każde z wybierań prowadzi do innych wyników ale każde jest poprawne bo każde to inne zadanie!

Treść tego wykładu znajduje się na stronie i tam powinno też być to zadanie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.uni.wroc.pl/~zjjurek/

Sorki za dwa posty pod rząd więcej nie będe!
Nie pisz dwoch postow pod rzad! Regulamin! Zostales ostrzezony. - gnicz
Ostatnio zmieniony 4 lis 2004, o 20:49 przez SoD, łącznie zmieniany 1 raz.
mkarwin
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mkarwin »

jesli o mnie chodzi to us... ach no tak.. cookies wywalilem to i sie nie zalogowalem automatycznie... coz, a wiec pytanie bylo moje...

no i chyba w koncu dotarlem do sedna... bo myslalem ze sie walnalem i wyszlo mi raz 1/2 raz 1/3 i raz 1/4 i myslalem ze to blad. dzieki bogu mialem telefon do mojej bylej nauczycieli matmy z liceum i mnie upewnila ze wlasnie ten paradoks polega na tym ze to prawdopodobienstwo ma rozne wartosci zaleeznie od przestrzeni probabilistycznej.

tak wiec dzieki za odzew. coz tym razem sie udalo i nie musialem korzystac z pomocy duzej a co pozniej... hmm jak znow gosiu walnie czyms takim to napewno sie tu zwroce o pomoc.

zatem dzieki i do uslyszenia...
ODPOWIEDZ