LXVI (66) OM - finał
-
diana7
- Użytkownik

LXVI (66) OM - finał
Finał już za niecałe 4 dni więc chyba fajnie założyć temat i pobawić się w obstawianie zadanek .
Moje typy:
1. Jakieś typowe zadanie 1.
2. Robialna geo
3. Harda kombi
4. Prosta kombi, coś podobnego do 4. na finale 63.
5. Trudniejsza geo
6. Harda teoria liczb
Ogólnie zadanka pewnie będą trudniejsze niż rok temu.
Moje typy:
1. Jakieś typowe zadanie 1.
2. Robialna geo
3. Harda kombi
4. Prosta kombi, coś podobnego do 4. na finale 63.
5. Trudniejsza geo
6. Harda teoria liczb
Ogólnie zadanka pewnie będą trudniejsze niż rok temu.
-
emil99
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXVI (66) OM - finał
Będzie tak:
1. Nietrudna algebra.
2. Geo, robialne ale nie takie łatwe jak LXV lub LXIII.
3. Hardcorowa teoria liczb.
4. Teoria liczb - do zrobienia.
5. Dość harde kombi.
6. Mega harde stereo.
Myślę, że w tym roku poziom zadań może być podobny do tego z przed dwóch lat.
1. Nietrudna algebra.
2. Geo, robialne ale nie takie łatwe jak LXV lub LXIII.
3. Hardcorowa teoria liczb.
4. Teoria liczb - do zrobienia.
5. Dość harde kombi.
6. Mega harde stereo.
Myślę, że w tym roku poziom zadań może być podobny do tego z przed dwóch lat.
-
Ukasz wojtek
- Użytkownik

LXVI (66) OM - finał
Obstawiam tak:
1.Algebra
2.Jakiaś nietypowa nierówność lub równanie
3.Geometria o średnim poziomie
4.Kombi
5.Trudniejsza geo
6.Hardkorowa teoria liczb
1.Algebra
2.Jakiaś nietypowa nierówność lub równanie
3.Geometria o średnim poziomie
4.Kombi
5.Trudniejsza geo
6.Hardkorowa teoria liczb
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVI (66) OM - finał
\(\displaystyle{ 1}\). W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) jest najmniejszy. Punkty \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) leżą na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\), przy czym \(\displaystyle{ \angle CBE= \angle DCB=\angle BAC}\). Wykazać, że środki odcinków \(\displaystyle{ AB, AC, BE, CD}\) leżą na jednym okręgu.
\(\displaystyle{ 2}\). Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie wielomianem o współczynnikach rzeczywistych. Udowodnić, że jeśli dla pewnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) liczba \(\displaystyle{ P(k)}\) nie jest całkowita, to istnieje nieskończenie wiele takich liczb całkowitych \(\displaystyle{ m}\), dla których \(\displaystyle{ P(m)}\) nie jest całkowite.
\(\displaystyle{ 3}\). Znaleźć największą liczbę naturalną \(\displaystyle{ m}\) o następującej własności: wśród pięciu dowolnie wybranych podzbiorów \(\displaystyle{ 500}\)-elementowych zbioru \(\displaystyle{ \{1, 2, ..., 1000\}}\) istnieją dwa zbiory, których cześć wspólna liczy co najmniej \(\displaystyle{ m}\) elementów.
1.
\(\displaystyle{ 2}\). Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie wielomianem o współczynnikach rzeczywistych. Udowodnić, że jeśli dla pewnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) liczba \(\displaystyle{ P(k)}\) nie jest całkowita, to istnieje nieskończenie wiele takich liczb całkowitych \(\displaystyle{ m}\), dla których \(\displaystyle{ P(m)}\) nie jest całkowite.
\(\displaystyle{ 3}\). Znaleźć największą liczbę naturalną \(\displaystyle{ m}\) o następującej własności: wśród pięciu dowolnie wybranych podzbiorów \(\displaystyle{ 500}\)-elementowych zbioru \(\displaystyle{ \{1, 2, ..., 1000\}}\) istnieją dwa zbiory, których cześć wspólna liczy co najmniej \(\displaystyle{ m}\) elementów.
1.
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
piotr5
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXVI (66) OM - finał
4. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ x+y+z=x^5+y^5+z^5=1}\)
5. Udowodnić, że przekątne czworokąta są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje punkt wewnątrz czworokąta taki, że jego rzuty na boki są wierzchołkami prostokąta.
6. Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej \(\displaystyle{ a}\) istnieje \(\displaystyle{ b>a}\) takie, że \(\displaystyle{ 1+2^a+3^a}\) dzieli \(\displaystyle{ 1+2^b+3^b}\)
\(\displaystyle{ x+y+z=x^5+y^5+z^5=1}\)
5. Udowodnić, że przekątne czworokąta są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje punkt wewnątrz czworokąta taki, że jego rzuty na boki są wierzchołkami prostokąta.
6. Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej \(\displaystyle{ a}\) istnieje \(\displaystyle{ b>a}\) takie, że \(\displaystyle{ 1+2^a+3^a}\) dzieli \(\displaystyle{ 1+2^b+3^b}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXVI (66) OM - finał
Uwaga do poprzednich "rozwiązań" zadania numer 5.
Generalnie nie było w tym roku zadania które by ścięło wszystkich, wszystkie zadania miały podobną trudność, najłatwiejsze zdecydowanie pierwsze, potem czwarte. Potem reszta.
Od strony organizacyjnej za to porażka, ci ludzie w ogóle nie ogarniali, szczególnie ci młodzi studenci, nie wiadomo w ogóle kto ich tam wziął. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ukryta treść:
Od strony organizacyjnej za to porażka, ci ludzie w ogóle nie ogarniali, szczególnie ci młodzi studenci, nie wiadomo w ogóle kto ich tam wziął. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
LXVI (66) OM - finał
Lol, co Ty gadasz za głupoty, jak ma się pierwszą część, to druga jest absolutnie trywialna i wynika z oczywistej ciągłości ; d
A całe zadanie jest bardzo łatwe, co dość dobitnie pokazuje wzorcówka (tak samo robiłem i byłem mocno rozczarowany, gdy się zorientowałem, że te przekątne są prostopadłe, bo są równoległe do odpowiednich boków :/).
Tak swoją drogą, co do tego, że pierwsze było oczywiście najłatwiejsze, to pewnie w zasadzie się zgadzam, ale mi ono zajęło tyle, co więcej niż reszta razem . Jakoś długo mi zajęło zorientowanie się, że powinienem przedłużyć tamte dwa boki tego czworokąta .
A całe zadanie jest bardzo łatwe, co dość dobitnie pokazuje wzorcówka (tak samo robiłem i byłem mocno rozczarowany, gdy się zorientowałem, że te przekątne są prostopadłe, bo są równoległe do odpowiednich boków :/).
Tak swoją drogą, co do tego, że pierwsze było oczywiście najłatwiejsze, to pewnie w zasadzie się zgadzam, ale mi ono zajęło tyle, co więcej niż reszta razem . Jakoś długo mi zajęło zorientowanie się, że powinienem przedłużyć tamte dwa boki tego czworokąta .