a może po prostu łatwiej i prościej jest powiedzieć, że prosta prostopadła do jednego boku, jest prostopadła do drugiego, bo równoległobok?marker1995 pisze:Ponewor pisze:i odnośnie rozwiązania zad. 2. Jest dobre, ale zabawne trochę jest takie pokrętne dowodzenie, że N leży na prostej BM.
Nie wiem czy takie pokrętne: proste równoległe przecinające się jednym punkcie się pokrywają.
LXIV (64) OM - I etap
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXIV (64) OM - I etap
porfirion ma inne sensowne rozwiązania, ale nie chce się pochwalić.-- 7 paź 2012, o 12:51 --
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - I etap
Póki co dużo łatwiejszeHuBson pisze:Tak się zapytam jeszcze w stosunku do 63 olimpiady zadania z obecnej są łatwiejsze czy trudniejsze?
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
-
marker1995
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Heh mi rok temu poszły całkiem całkiem 10/12 do października na ten moment mam pewne 4...Marcinek665 pisze:Póki co dużo łatwiejszeHuBson pisze:Tak się zapytam jeszcze w stosunku do 63 olimpiady zadania z obecnej są łatwiejsze czy trudniejsze?
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
Coś się zablokowało po 5 zadaniach -- 7 paź 2012, o 14:16 --
musiałem pokazać, że N leży na BM do mojego rozwiązania; ten Twój komentarz dotyczy pewnie prostej BM (zawierającej wysokość równoległoboku). I tak musiałem pokazać, że CD i BN są prostopadłe.Ponewor pisze:a może po prostu łatwiej i prościej jest powiedzieć, że prosta prostopadła do jednego boku, jest prostopadła do drugiego, bo równoległobok?
-
MadJack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
LXIV (64) OM - I etap
Czy ja wiem? Pierwsze nie szło tak automatycznie jak układ równań w zeszłym roku. Geometria z pierwszej serii była łatwiejsza według mnie. A ostatnie zadanie też nie było jakoś wybitnie trudne.Póki co dużo łatwiejsze
Może podzielę się szkicem rozwiązania pierwszego:
Ukryta treść:
-
ElEski
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Marcinek665,
Zadania w tym roku są trudniejsze niż w zeszłym, jest co prawda jakaś dość duża liczba zerosekundowych (więcej niż na 63), ale [ciach]
W sumie trudność to jest subiektywne odczucie, na tym 1 etapie opór stawiają zadania geo+nierównościowe, a jak ktoś lubi takie, to ma łatwo.
Zadania w tym roku są trudniejsze niż w zeszłym, jest co prawda jakaś dość duża liczba zerosekundowych (więcej niż na 63), ale [ciach]
W sumie trudność to jest subiektywne odczucie, na tym 1 etapie opór stawiają zadania geo+nierównościowe, a jak ktoś lubi takie, to ma łatwo.
-
opilo0
LXIV (64) OM - I etap
Myślę, że to pytanie jest dozwolone. Czy w zadaniu 6 punkty P, Q, R mogą leżeć na przedłużeniu tych boków, bo nie rozumiem że na bokach, to znaczy w wnętrzu czy na przedłużeniu też?
-
Elek112
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
LXIV (64) OM - I etap
jeśli chodzi o zadanie 2 to mój dowód opierał się na tym, że udowodniłem \(\displaystyle{ |\angle LNK| = 2|\angle LCK|}\) i \(\displaystyle{ |LN| = |KN|}\).
A jeśli chodzi o zadanie 6 to powiem tylko tyle, że nie wiem czy znajdują się na przedłużeniach boków, ale jeśli wstawisz je normalnie na bokach to ładnie wszystko wychodzi
A jeśli chodzi o zadanie 6 to powiem tylko tyle, że nie wiem czy znajdują się na przedłużeniach boków, ale jeśli wstawisz je normalnie na bokach to ładnie wszystko wychodzi
-
porfirion
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
Oczywiście, że leżą wewnątrz. W szczególności, żaden z tych punktów nie jest wierzchołkiem. Wszystko ładnie działa w tym zadaniuopilo0 pisze:bo nie rozumiem że na bokach, to znaczy w wnętrzu czy na przedłużeniu też?
P.S. robiłem kiedyś zadanie z jakiegoś starego OM i tam też był warunek, że jakieś punkty leżą na bokach i jak się wzięło, że ten punkt jest wierzchołkiem to teza nie była prawdziwa
https://www.matematyka.pl/303479.htm
-
opilo0
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXIV (64) OM - I etap
No jak jest napisane "leżą na bokach" w treści to leżą wewnątrzTo rozumiem że nie muszę rozpatrywać konfiguracji gdy P, Q , R są poza
A co do trudności zadań to są ogólnie zdecydowanie łatwiejsze niż w zeszłym roku, a już na pewno pierwsza seria. Jest kilka zadań "zerosekundowych" ale znajdą się też jakieś zadania dla "koksów"
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
LXIV (64) OM - I etap
IMO nie są łatwiejsze od zeszłorocznych, raczej, ogólnie ujmując, porównywalne.
Próg natomiast się szykuje niższy niż rok temu (tak patrząc na zadania i jak sobie ludzie z nimi radzą).
Próg natomiast się szykuje niższy niż rok temu (tak patrząc na zadania i jak sobie ludzie z nimi radzą).
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Jeśli chodzi o poziom zadań, to imo trudny do ocenienia. Tym bardziej, że człowiek z roku na rok staje się coraz lepszy i nie ocenia obiektywnie . W każdym razie trzecie i czwarte były raczej trywialne. Drugie to taka standardowa pierwsza seria. Natomiast pierwsze mi się bardzo nie podobało, takie algebraiczne pałowanie.
Stawiam, że nie będzie takich jaj z progami jak w zeszłym roku. Ale co ja wiem - tak samo stawiałem z progiem na II etapie XIX OI, a był horendalnie wysoki, jeszcze wyższy niż na XVIII OI.
Powodzenia wszystkim w dalszych zmaganiach .
Stawiam, że nie będzie takich jaj z progami jak w zeszłym roku. Ale co ja wiem - tak samo stawiałem z progiem na II etapie XIX OI, a był horendalnie wysoki, jeszcze wyższy niż na XVIII OI.
Powodzenia wszystkim w dalszych zmaganiach .