LXIV (64) OM - I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Ponewor »

porfirion ma inne sensowne rozwiązania, ale nie chce się pochwalić.-- 7 paź 2012, o 12:51 --
marker1995 pisze:
Ponewor pisze:i odnośnie rozwiązania zad. 2. Jest dobre, ale zabawne trochę jest takie pokrętne dowodzenie, że N leży na prostej BM.

Nie wiem czy takie pokrętne: proste równoległe przecinające się jednym punkcie się pokrywają.
a może po prostu łatwiej i prościej jest powiedzieć, że prosta prostopadła do jednego boku, jest prostopadła do drugiego, bo równoległobok?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Marcinek665 »

HuBson pisze:Tak się zapytam jeszcze w stosunku do 63 olimpiady zadania z obecnej są łatwiejsze czy trudniejsze?
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
Póki co dużo łatwiejsze
marker1995
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: marker1995 »

Marcinek665 pisze:
HuBson pisze:Tak się zapytam jeszcze w stosunku do 63 olimpiady zadania z obecnej są łatwiejsze czy trudniejsze?
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
Póki co dużo łatwiejsze
Heh mi rok temu poszły całkiem całkiem 10/12 do października na ten moment mam pewne 4...
Coś się zablokowało po 5 zadaniach -- 7 paź 2012, o 14:16 --
Ponewor pisze:a może po prostu łatwiej i prościej jest powiedzieć, że prosta prostopadła do jednego boku, jest prostopadła do drugiego, bo równoległobok?
musiałem pokazać, że N leży na BM do mojego rozwiązania; ten Twój komentarz dotyczy pewnie prostej BM (zawierającej wysokość równoległoboku). I tak musiałem pokazać, że CD i BN są prostopadłe.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: MadJack »

Póki co dużo łatwiejsze
Czy ja wiem? Pierwsze nie szło tak automatycznie jak układ równań w zeszłym roku. Geometria z pierwszej serii była łatwiejsza według mnie. A ostatnie zadanie też nie było jakoś wybitnie trudne.

Może podzielę się szkicem rozwiązania pierwszego:
Ukryta treść:    
Zrobiłem jeszcze 3. podobnie do reszty i 4. identycznie. Zadania 2. nie zrobiłem, zostawiłem sobie geometrię na koniec, a jakoś nie miałem kiedy porządnie nad nim przysiąść.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: ElEski »

Marcinek665,
Zadania w tym roku są trudniejsze niż w zeszłym, jest co prawda jakaś dość duża liczba zerosekundowych (więcej niż na 63), ale [ciach]

W sumie trudność to jest subiektywne odczucie, na tym 1 etapie opór stawiają zadania geo+nierównościowe, a jak ktoś lubi takie, to ma łatwo.
opilo0

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: opilo0 »

Myślę, że to pytanie jest dozwolone. Czy w zadaniu 6 punkty P, Q, R mogą leżeć na przedłużeniu tych boków, bo nie rozumiem że na bokach, to znaczy w wnętrzu czy na przedłużeniu też?
Elek112
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Elek112 »

jeśli chodzi o zadanie 2 to mój dowód opierał się na tym, że udowodniłem \(\displaystyle{ |\angle LNK| = 2|\angle LCK|}\) i \(\displaystyle{ |LN| = |KN|}\).

A jeśli chodzi o zadanie 6 to powiem tylko tyle, że nie wiem czy znajdują się na przedłużeniach boków, ale jeśli wstawisz je normalnie na bokach to ładnie wszystko wychodzi
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: porfirion »

opilo0 pisze:bo nie rozumiem że na bokach, to znaczy w wnętrzu czy na przedłużeniu też?
Oczywiście, że leżą wewnątrz. W szczególności, żaden z tych punktów nie jest wierzchołkiem. Wszystko ładnie działa w tym zadaniu
P.S. robiłem kiedyś zadanie z jakiegoś starego OM i tam też był warunek, że jakieś punkty leżą na bokach i jak się wzięło, że ten punkt jest wierzchołkiem to teza nie była prawdziwa

https://www.matematyka.pl/303479.htm
opilo0

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: opilo0 »

To rozumiem że nie muszę rozpatrywać konfiguracji gdy P, Q , R są poza
porfirion
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Zdecydowanie nie.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: bakala12 »

To rozumiem że nie muszę rozpatrywać konfiguracji gdy P, Q , R są poza
No jak jest napisane "leżą na bokach" w treści to leżą wewnątrz

A co do trudności zadań to są ogólnie zdecydowanie łatwiejsze niż w zeszłym roku, a już na pewno pierwsza seria. Jest kilka zadań "zerosekundowych" ale znajdą się też jakieś zadania dla "koksów"
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Panda »

IMO nie są łatwiejsze od zeszłorocznych, raczej, ogólnie ujmując, porównywalne.
Próg natomiast się szykuje niższy niż rok temu (tak patrząc na zadania i jak sobie ludzie z nimi radzą).
Awatar użytkownika
humanistyczna dusza
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: humanistyczna dusza »

Jeśli chodzi o poziom zadań, to imo trudny do ocenienia. Tym bardziej, że człowiek z roku na rok staje się coraz lepszy i nie ocenia obiektywnie . W każdym razie trzecie i czwarte były raczej trywialne. Drugie to taka standardowa pierwsza seria. Natomiast pierwsze mi się bardzo nie podobało, takie algebraiczne pałowanie.
Stawiam, że nie będzie takich jaj z progami jak w zeszłym roku. Ale co ja wiem - tak samo stawiałem z progiem na II etapie XIX OI, a był horendalnie wysoki, jeszcze wyższy niż na XVIII OI.
Powodzenia wszystkim w dalszych zmaganiach .
porfirion
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Nie czas szacować próg gdy płoną lasy
Rond
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Rond »

Mam pytanie - czy mogę zacząć brać udział w OM od 2 serii?
ODPOWIEDZ