[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

pawels, spadłem z krzesła.
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawels »

Dwa pozostałe (niestety wymyśliłem je przed tymi ) były jeszcze dłuższe. A mnożniki nie były takie złe skoro układ równań ma jedno trywialne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Manolin »

Mi się udało zrobić 5 6 i 7. Nad ósmym kombinowałem na wszystkie sposoby lecz niestety nic nie wyszło.
Jak patrze na wasze rozwiązania to chyba do zad. 8 konieczne było użycie nierówności między średnimi potęgowymi, o której pierwszy raz słysze ;p. Zad 5 dość proste (wystarczyło na nie looknąć z odpowiedniej perspektywy).Do zadania 6 wystarczyło się nie bać wymnażania długich wyrażeń.
A w zadaniu number 7 wystarczyło sobie przypomnieć że \(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha }=2R}\)
A o to moje rozwiązania
Udało się może komuś może zrobić zadanie 7 bez pałowania na sinusach???
Ostatnio zmieniony 4 lis 2009, o 17:15 przez Manolin, łącznie zmieniany 1 raz.
malgosia91
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: malgosia91 »

Pytanie z innej beczki. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to są liczby parami różne (odnośnie zadania 10)? Nie pogardzę jakimś przykładem

edit:
Rozumiem, a jak to odnosi się do zadania? Wszystkie mają być różne, czy rozpatrujemy tylko pary \(\displaystyle{ (a_n,b_n)}\) dla danego n? Konkretniej, czy może zachodzić (przykład):
\(\displaystyle{ a_1=1 , a_2=2 , b_1=2 , b_2=5}\)
W tym przypadku \(\displaystyle{ a_1 \neq b_1 \wedge a_2 \neq b_2}\), tak więc czy liczby są parami różne?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 20:35 przez malgosia91, łącznie zmieniany 2 razy.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

parami róże czyli każde dwie muszą być różne np.
1,2,3 są parami różne a 2,3,3 nie
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: XMaS11 »

Mi, tylko z podobieństwa trójkątów i wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=pr}\) .-- 1 listopada 2009, 20:29 --No i jeszcze tw. Pitagorasa : >
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: tkrass »

Masz może swoje rozwiązanie na komputerze, albo chce Ci się napisać jak to zrobiłeś, żeby każdy mógł skumać?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Dumel pisze:
przy cztym 7 zajeło mi pełne dwie strony, czego trochę się przeraziłam
przeraziłaś się dwiema stronami ? pomyśl co ludzie przeżywali jak liczyli rok temu stereometrie analitycznie xD
Pomyśl, co przezywał tim, którego rozwiązania jednego z zadań z tegorocznego OMG zajęło 18 stron .
Jamesxn
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Jamesxn »

No też jestem ciekawy, tym bardziej, że sam też przedłużyłem promień CS kreśląc średnicę CE (a pewnie o to Ci chodzi z tym podobieństwem). Łatwo dowieść, że teza jest równoważna warunkowi: AE+AD=BE+BD. Ale dalej dopałowałem do końca na sinusach....

Swoją droga, jak wyznaczyć miejsca styku kuli wpisanej w czworościan z tym czworościanem?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 21:21 przez Jamesxn, łącznie zmieniany 2 razy.
karolina668
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: karolina668 »

Identycznie. jak wyżej
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: XMaS11 »

Zarys 7. :
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie różnym od \(\displaystyle{ C}\) punktem wspólnym okręgu opisanego na \(\displaystyle{ ABC}\) i proste\(\displaystyle{ CS}\). Teza okazuje się równoważna następującemu warunkowi :
\(\displaystyle{ AX+AD=BX+BD}\) Dowód tego ze wzoru \(\displaystyle{ P=pr}\) i podobieństwa trójkątów (Nie trzeba żadnego punktu dodawac oprócz tych już nazwanych). Dalej niech \(\displaystyle{ AB=a}\), \(\displaystyle{ CX=s}\), wtedy \(\displaystyle{ BC=s-a}\), wyliczamy długości wszystkich odcinków które są nam potrzebne i wychodzi. Oczywiście długośc odcinka np. BD jest dośc 'brzydka' (chociaż ma swój urok :> ),coś w stylu:
\(\displaystyle{ BD= \frac{s \sqrt{(2s-a)(s-a)} }{\sqrt{(s+a)(2s-a)} + \sqrt{a(s-a)} }}\)
(nie pamiętam dokładnie, to z pamięci pisałem, ale mniej więcej tak)
właściwie to do sinusów stąd niedaleko :< .
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 21:33 przez XMaS11, łącznie zmieniany 1 raz.
Jamesxn
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Jamesxn »

To chyba wole jednak sinusy:)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Elminster pisze:
5 i 6 były spokojnie do zrobienia. 7 i 8 były już sporo ciekawsze.
Moje gratulacje. Mnie przerosło zrobienie rysunku do 5 (bez szkicu geometrii nawet nie umiem ruszyć, a zaznaczenie dwóch kul na nieforemnym czwrościanie i wyznaczenie ich środków to za wiele jak na mnie).
No widzisz. Ja też nie mogłem ruszyć tego zadania na swoich jakichś 5 początkowych rysunkach, a potem postanowiłem go znacznie uprosicić i jedyne co zaznaczyłem w czworościanie to 2 punkty na prostej (w zasadzie odcinek o końcach w środku sfery opisanej i na odcinku AB), ze środka sfery opisanej poprowadziłem odcinki do wierzchołków czworościanu i z jakiegoś punktu na tym odcinku poprowadziłem intuicyjnie równe odcinki do cian ABC i ABD . Nie rysowałem żadnej kuli, prostą ograniczyłem do odcinka, a własnosci definiujące kule, które nas interesują przedstawiłem jako w sumie 6 odcinków . I mimo malutkich rozmiarów rozmiarów wyszedł mi naprawdę przejrzysty rysunek.
Do geometrii często opłaca się zrobić kilka rysunków i zaznaczać na każdym z nich inne rzeczy, aby wszystko wyszło przejrzyście.
waral
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: waral »

aaa, czyli jednak coś trzeba było przeliczać miałem nadzieję na dorysowanie jakichś punktów albo prostej z kosmosu, no ale to i tak lepsze niż sinusy;d dzięki.
andkom
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: andkom »

waral pisze:aaa, czyli jednak coś trzeba było przeliczać miałem nadzieję na dorysowanie jakichś punktów albo prostej z kosmosu, no ale to i tak lepsze niż sinusy;d dzięki.
Nic nie trzeba było przeliczać. Oto przykładowe nierachunkowe rozwiązanie (wklejam to, bo akurat to mam wklepane):
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ