Literatura na początek

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
lord_vader000
Użytkownik
Użytkownik

Literatura na początek

Post autor: lord_vader000 »

Witam. Czy znacie jakieś książki (głównie interesuje mnie geometria) które pomogą mi się przygotować OMa? Jestem w 3ciej klasie gim i odkąd dosyć niespodziewanie znalazłem się w finale konkursu kuratoryjnego postanowiłem się solidnie przyłożyć do "prawdziwej" matmy. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z zadaniami olimpijskimi, więc raczej nie jestem zbyt zaawansowany. Szukam czegoś do geometrii stosunkowo niezbyt trudnego, gdzie byłyby podane jakieś fajnie twierdzenia, dowody, omówione przykłady i zadania z nimi związane o różnym stopniu trudności. Czytałem o książce H. Pawłowskiego, ale zdaje mi się, że to są same zadania, a ja bym chciał łyknąć najpierw trochę teorii. Istnieje coś takiego, jak szukam?
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Literatura na początek

Post autor: Pinionrzek »

Poszukaj na allegro książki pana Adama Neugebauera pt.,,Matematyka Olimpijska- Planimetria". Z angielskich pozycji to poleciłbym Prasolova, dostępnego w sieci, chociaż tam tego materiału jest naprawdę dużo. Poza tym na tym poziomie najbardziej rozwija samo robienie zadań, bez żadnych wskazówek. Dlatego też gorąco polecam ten zbiór , bo głównie dzięki nauczyłem się robić geometrię i potem wszystko przychodziło mi dużo łatwiej. Warto siedzieć nad tymi zadaniami nawet kilka dni i gdy się już naprawdę nie ma pomysłu, to można poszukać rozwiązania w sieci, bądź spytać się tu na forum. Rób to jednak dopiero w ostateczności, na pewno nie po 1-2h kminienia nad zadaniem. Na początku trzeba wysiedzieć odpowiednio długo, żeby potem widzieć efekty.
ODPOWIEDZ