Witam
Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Nawet zobaczenie rozwiązania nie pomogło.
Jest to zadanie 1.1 z książki Henryka Pawłowskiego ,,Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata" (ta niebieska).
Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ n! \ (=1\cdot2\cdot3\cdot\ldots \cdot n)}\) jest podzielna przez sumę
\(\displaystyle{ 1+2+3+\ldots+n}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ n+1}\) nie jest liczbą pierwszą nieparzystą.
Udowodnij, że n! jest podzielny przez sumę
-
JezuAleNick
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
-
JezuAleNick
- Użytkownik

Znam ten wzór tylko dalej nie wiem jak mam go wykorzystać i co mam z nim zrobić.kerajs pisze:\(\displaystyle{ 1+2+...+n= \frac{n(n+1)}{2}}\)
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
\(\displaystyle{ \frac{n!}{1+2+..+n}= \frac{n!}{ \frac{n(n+1)}{2} }= \frac{(n-1)! \cdot 2}{n+1}}\)
A jeśli
Ps. Sprawdź dodatkowo podzielność przy \(\displaystyle{ n=2}\).
A jeśli
to ......n+1 nie jest liczbą pierwszą nieparzystą
Ps. Sprawdź dodatkowo podzielność przy \(\displaystyle{ n=2}\).
-
JezuAleNick
- Użytkownik

Że też na to nie wpadłem.
Tylko, że to chyba nie wystarczy, żeby uznać zadania za zrobione. Nie wiem jak mógłby wyglądać pełnoprawny dowód.(Albo kroki, które musiałbym wykonać, żeby takowy przeprowadzić)
Rozpatrzyć przypadki dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego i nieparzystego?
Tylko, że to chyba nie wystarczy, żeby uznać zadania za zrobione. Nie wiem jak mógłby wyglądać pełnoprawny dowód.(Albo kroki, które musiałbym wykonać, żeby takowy przeprowadzić)
Rozpatrzyć przypadki dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego i nieparzystego?
- Cytryn
- Użytkownik

Nie trzeba, jeśli \(\displaystyle{ n+1}\) nie jest pierwsze, nieparzyste, to rozkłada się na dwa czynniki mniejsze od \(\displaystyle{ n}\).
-
JezuAleNick
- Użytkownik

-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Ale \(\displaystyle{ n+1}\) może być kwadratem liczby pierwszej i wtedy nie od razu widać, że \(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{n+1}}\) jest całkowite
- Chewbacca97
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
a4karo, można chyba łatwo udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ n+1}\) jest kwadratem liczby pierwszej, to \(\displaystyle{ n!}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ n+1}\).
Przyjmijmy \(\displaystyle{ p^2 = n+1}\) oraz zauważmy, że \(\displaystyle{ 2p < n+1}\) dla \(\displaystyle{ p>2}\). Ponieważ \(\displaystyle{ p|2p}\), to \(\displaystyle{ p^2 = n+1}\) dzieli \(\displaystyle{ n!}\). Może się tak zdarzyć, że \(\displaystyle{ 2p=n}\), ale wtedy z równości \(\displaystyle{ n+1 = p^2}\) otrzymujemy sprzeczność. Stąd \(\displaystyle{ n+1}\) dzieli \(\displaystyle{ (n-1)!}\).
Przypadek, gdy \(\displaystyle{ p=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\) należy rozpatrzeć osobno, ale to łatwe, bo \(\displaystyle{ \frac{(n-1)! \cdot 2}{n+1}}\) zachodzi.
Przyjmijmy \(\displaystyle{ p^2 = n+1}\) oraz zauważmy, że \(\displaystyle{ 2p < n+1}\) dla \(\displaystyle{ p>2}\). Ponieważ \(\displaystyle{ p|2p}\), to \(\displaystyle{ p^2 = n+1}\) dzieli \(\displaystyle{ n!}\). Może się tak zdarzyć, że \(\displaystyle{ 2p=n}\), ale wtedy z równości \(\displaystyle{ n+1 = p^2}\) otrzymujemy sprzeczność. Stąd \(\displaystyle{ n+1}\) dzieli \(\displaystyle{ (n-1)!}\).
Przypadek, gdy \(\displaystyle{ p=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\) należy rozpatrzeć osobno, ale to łatwe, bo \(\displaystyle{ \frac{(n-1)! \cdot 2}{n+1}}\) zachodzi.