Liczba \(\displaystyle{ 2 ^{10} +3 ^{10} +2 \cdot 6 ^{5}}\) jest podzielna przez.
A) \(\displaystyle{ 9}\), B) \(\displaystyle{ 10}\), C) \(\displaystyle{ 13}\), D) \(\displaystyle{ 15}\),
Jak się mogę rozwiązać zadanie tego typu w sposób bardziej matematyczny niż policzy sobie i zaznaczy (bo to jest pytanie zamknięte)?
Przez co jest podzielna liczba x
Ostatnio zmieniony 8 gru 2017, o 16:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
szw1710
Re: Przez co jest podzielna liczba x
a) Liczby \(\displaystyle{ 3^{10}}\) oraz \(\displaystyle{ 6^5}\) są ewidentnie podzielne przez \(\displaystyle{ 9}\). Liczba \(\displaystyle{ 2^{10}=1024}\) daje resztę \(\displaystyle{ 7}\), bo suma jej cyfr to \(\displaystyle{ 7}\).
Pozostałe przykłady - wyznaczaj reszty z dzielenia potęg \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\) (gdyż \(\displaystyle{ 6=2\cdot 3}\)). Zresztą w a) postąpiłem tak samo.
Pozostałe przykłady - wyznaczaj reszty z dzielenia potęg \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\) (gdyż \(\displaystyle{ 6=2\cdot 3}\)). Zresztą w a) postąpiłem tak samo.
-
Ania221
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
\(\displaystyle{ 275^2}\) nie do piątej.
Ale to nie zmienia postaci rzeczy, że jakoś nie widzą żadnej z tych podzielności...?
Ale to nie zmienia postaci rzeczy, że jakoś nie widzą żadnej z tych podzielności...?
-
Ania221
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
to już zostało pokazane wyżej.piasek101 pisze:\(\displaystyle{ =\left(2^5\right)^2+2\cdot2^5\cdot 3^5+\left(3^5\right)^2=}\)
Mnie ciekawi, co z tą podzielnością, bo \(\displaystyle{ 275}\) do żadnej potęgi nie dzieli się przez żadna podaną w odpowiedziach liczbę...?albo ja ślepa jestem...
-
Elayne
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Prawdopodobnie jest literówka w zadaniu: zamiast \(\displaystyle{ 11}\) jest \(\displaystyle{ 10}\) lub zamiast \(\displaystyle{ 25}\) jest \(\displaystyle{ 15}\).