Podzielność potęg
-
poetaopole
- Użytkownik

- Podziękował: 233 razy
Podzielność potęg
Wykaż, że dla każdego naturalnego n liczba \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}}\) jest podzielna przez 10.
Możliwie bez kongurencji (patrz adresat zadania). UWAGA! W wydaniu PAZDRO 2012 r. zadanie to wydrukowano z błędem merytorycznym. Obecnie zostało one zmodyfikowane, przez co jego dowód stał się, zdaje się, niebanalny. Chyba że ktoś mnie przekona, że jest... banalny dla ucznia klasy I szkoły średniej.
Możliwie bez kongurencji (patrz adresat zadania). UWAGA! W wydaniu PAZDRO 2012 r. zadanie to wydrukowano z błędem merytorycznym. Obecnie zostało one zmodyfikowane, przez co jego dowód stał się, zdaje się, niebanalny. Chyba że ktoś mnie przekona, że jest... banalny dla ucznia klasy I szkoły średniej.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Podzielność potęg
To zadanie jest tak trywialne, że szkoda gadać.
Ta liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), bo \(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}=(7-2) \sum_{k=0}^{n}7^{n-k}2^k}\) i analogicznie dla \(\displaystyle{ 7^{n+2}-2^{n+2}}\)
Ponadto jest parzysta, bo liczby \(\displaystyle{ -2^{n+2}}\) i \(\displaystyle{ -2^{n+1}}\) są parzyste, a
liczba \(\displaystyle{ 7^{n+2}+7^{n+1}}\) jest sumą liczb nieparzystych, czyli także liczbą parzystą.
Mamy podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\), a więc przez \(\displaystyle{ 10}\)
Ta liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), bo \(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}=(7-2) \sum_{k=0}^{n}7^{n-k}2^k}\) i analogicznie dla \(\displaystyle{ 7^{n+2}-2^{n+2}}\)
Ponadto jest parzysta, bo liczby \(\displaystyle{ -2^{n+2}}\) i \(\displaystyle{ -2^{n+1}}\) są parzyste, a
liczba \(\displaystyle{ 7^{n+2}+7^{n+1}}\) jest sumą liczb nieparzystych, czyli także liczbą parzystą.
Mamy podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\), a więc przez \(\displaystyle{ 10}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Podzielność potęg
No cóż, nie dla każdego licealisty ten wzór będzie oczywistością (nawet studenci pierwszego roku matematyki niekoniecznie go znają...).Premislav pisze:\(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}=(7-2) \sum_{k=0}^{n}7^{n-k}2^k}\)
JK
- Premislav
- Użytkownik

Podzielność potęg
No bo część licealistów to banda leni (oczywiście nie wszyscy). Ja to miałem na kółku w gimnazjum, a szkoła też była zwyczajna. Co więcej, na lekcjach w również zwyczajnym liceum też to było.
Inna metoda: indukcja po \(\displaystyle{ n}\). Pokażemy indukcyjnie, że dla każdego
\(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}}\).
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}=7^3-2^3+7^2-2^2=380=5\cdot 76}\), więc wszystko się zgadza.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}}\). Wówczas widzimy, że
\(\displaystyle{ 7^{n+3}-2^{n+3}+7^{n+2}-2^{n+2}=7\cdot (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})+5(2^{n+2}-2^{n+1})}\)
liczba \(\displaystyle{ 5(2^{n+2}-2^{n+1})}\) oczywiście dzieli się przez pięć, podobnie liczba
\(\displaystyle{ 7\cdot (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})}\) dzieli się przez pięć, bo
na mocy założenia indukcyjnego \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})}\).
To kończy dowód podzielności przez \(\displaystyle{ 5}\).
A podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) jest trywialna i uzasadniamy ją jak poprzednio.-- 23 lis 2016, o 21:00 --W zasadzie można też udowadniać indukcyjnie podzielność przez \(\displaystyle{ 10}\) od razu i po prostu jeszcze wyłączyć dwójkę przed nawias, żeby było
\(\displaystyle{ 10\cdot (2^{n+1}-2^n)}\), ale co tam...
Inna metoda: indukcja po \(\displaystyle{ n}\). Pokażemy indukcyjnie, że dla każdego
\(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}}\).
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) mamy \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}=7^3-2^3+7^2-2^2=380=5\cdot 76}\), więc wszystko się zgadza.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}}\). Wówczas widzimy, że
\(\displaystyle{ 7^{n+3}-2^{n+3}+7^{n+2}-2^{n+2}=7\cdot (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})+5(2^{n+2}-2^{n+1})}\)
liczba \(\displaystyle{ 5(2^{n+2}-2^{n+1})}\) oczywiście dzieli się przez pięć, podobnie liczba
\(\displaystyle{ 7\cdot (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})}\) dzieli się przez pięć, bo
na mocy założenia indukcyjnego \(\displaystyle{ 5}\) dzieli \(\displaystyle{ (7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1})}\).
To kończy dowód podzielności przez \(\displaystyle{ 5}\).
A podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) jest trywialna i uzasadniamy ją jak poprzednio.-- 23 lis 2016, o 21:00 --W zasadzie można też udowadniać indukcyjnie podzielność przez \(\displaystyle{ 10}\) od razu i po prostu jeszcze wyłączyć dwójkę przed nawias, żeby było
\(\displaystyle{ 10\cdot (2^{n+1}-2^n)}\), ale co tam...
- Larsonik
- Użytkownik

- Podziękował: 57 razy
Podzielność potęg
Pozazdrościć w takim razie szkoły, u mnie na kółku w gimnazjum były niesamowite banały, natomiast w liceum nie było ani tego wzoru, ani zasady indukcji matematycznej, ani zapewne wielu innych rzeczy. Jak widać, są licea zwyczajne i te bardziej zwyczajne. Ale to chyba wina wielkości miasta, w którym mieszkam. Jakoś w metropoliach zawsze jest wyższy poziom. Lekki offtopic, ale uznałem, ze warto to dodać, bo leniem bym siebie nie nazwał, a wzór też poznałem dopiero teraz dzięki Premislavowi.Premislav pisze:No bo część licealistów to banda leni (oczywiście nie wszyscy). Ja to miałem na kółku w gimnazjum, a szkoła też była zwyczajna. Co więcej, na lekcjach w również zwyczajnym liceum też to było.
-
poetaopole
- Użytkownik

Podzielność potęg
A indukcję miałeś na kółku w podstawówce, prawda? Mimo to dziękuję za próby... i czekam na rozwiązanie bez wzoru \(\displaystyle{ a^{n}- b^{n}}\)
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Podzielność potęg
\(\displaystyle{ 7^{n+2} -2 ^{n+2}+ 7^{n+1}- 2^{n+1}=8 \cdot 7^{n+1}- 3 \cdot 2^{n+1}=
8 \cdot (2+5)^{n+1}- 3 \cdot 2^{n+1}=\\=8 \cdot (2^{n+1}+ \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^i) - 3 \cdot 2^{n+1}=\\=8 \cdot 2^{n+1}+8 \cdot (5 \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}) - 3 \cdot 2^{n+1}=\\=40 \cdot \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}
-5 \cdot 2^{n+1}=10\left[ 4 \cdot \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}
- 2^{n}\right]}\)
8 \cdot (2+5)^{n+1}- 3 \cdot 2^{n+1}=\\=8 \cdot (2^{n+1}+ \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^i) - 3 \cdot 2^{n+1}=\\=8 \cdot 2^{n+1}+8 \cdot (5 \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}) - 3 \cdot 2^{n+1}=\\=40 \cdot \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}
-5 \cdot 2^{n+1}=10\left[ 4 \cdot \sum_{i=1}^{n} {n+1 \choose i}2^{n+1-i}5^{i-1}
- 2^{n}\right]}\)
-
poetaopole
- Użytkownik

Podzielność potęg
Kerajs! Co to ma być? Mam to pokazać uczniowi klasy pierwszej? Jestem już w III i niewiele z tego rozumiem.
- Premislav
- Użytkownik

Podzielność potęg
Indukcja była za moich czasów w programie liceum. Poza tym nie jesteś uczniem pierwszej klasy liceum, a jeśli takowych uczysz, to powinieneś sam coś wymyślić.
Jeżeli nie masz do dyspozycji indukcji, kongruencji ani wzoru dwumianowego Newtona, to
pozostaje zauważyć, że
ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 2^n}\) będzie kolejno \(\displaystyle{ 2,4,8,6}\) i znowu \(\displaystyle{ 2}\) i tak dalej,
a ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 7^n}\) będzie kolejno \(\displaystyle{ 7,9,3,1}\) i tak dalej.
Zatem \(\displaystyle{ 2^n}\) będzie dawać resztę kolejno \(\displaystyle{ 2,4,3,1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 5}\) i tak samo w przypadku \(\displaystyle{ 7^n}\).
Stąd dostaniemy podzielność przez \(\displaystyle{ 5}\), a podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) już bardzo łatwo uzasadniłem, ale jednak nie jest to do końca formalne.
Można też pobawić się w wyłączanie przed nawias:
\(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}=7(7^n-2^n)+5\cdot 2^n}\). Zatem jeśli liczba \(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\)
dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), to liczba \(\displaystyle{ 7\cdot (7^n-2^n)}\) też, ale \(\displaystyle{ \NWD(5,7)=1}\), więc wówczas 5 dzieli też liczbę \(\displaystyle{ 7^n-2^n}\).
Załóżmy nie wprost, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 7^n-2^n}\). Wówczas z powyższej obserwacji, zastosowanej \(\displaystyle{ n-1}\) razy, dostajemy, że \(\displaystyle{ 5}\) nie dzieli liczby \(\displaystyle{ 7-2}\), ale to jest sprzeczność. Zatem takie \(\displaystyle{ n}\) nie istnieje.
Jeżeli nie masz do dyspozycji indukcji, kongruencji ani wzoru dwumianowego Newtona, to
pozostaje zauważyć, że
ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 2^n}\) będzie kolejno \(\displaystyle{ 2,4,8,6}\) i znowu \(\displaystyle{ 2}\) i tak dalej,
a ostatnią cyfrą liczby \(\displaystyle{ 7^n}\) będzie kolejno \(\displaystyle{ 7,9,3,1}\) i tak dalej.
Zatem \(\displaystyle{ 2^n}\) będzie dawać resztę kolejno \(\displaystyle{ 2,4,3,1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 5}\) i tak samo w przypadku \(\displaystyle{ 7^n}\).
Stąd dostaniemy podzielność przez \(\displaystyle{ 5}\), a podzielność przez \(\displaystyle{ 2}\) już bardzo łatwo uzasadniłem, ale jednak nie jest to do końca formalne.
Można też pobawić się w wyłączanie przed nawias:
\(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}=7(7^n-2^n)+5\cdot 2^n}\). Zatem jeśli liczba \(\displaystyle{ 7^{n+1}-2^{n+1}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\)
dzieli się przez \(\displaystyle{ 5}\), to liczba \(\displaystyle{ 7\cdot (7^n-2^n)}\) też, ale \(\displaystyle{ \NWD(5,7)=1}\), więc wówczas 5 dzieli też liczbę \(\displaystyle{ 7^n-2^n}\).
Załóżmy nie wprost, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\) liczba \(\displaystyle{ 5}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 7^n-2^n}\). Wówczas z powyższej obserwacji, zastosowanej \(\displaystyle{ n-1}\) razy, dostajemy, że \(\displaystyle{ 5}\) nie dzieli liczby \(\displaystyle{ 7-2}\), ale to jest sprzeczność. Zatem takie \(\displaystyle{ n}\) nie istnieje.
-
poetaopole
- Użytkownik

- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Podzielność potęg
Skoro najprostsze rozwiązania Ci nie pasują, to jakie mogą być inne sposoby? Też proste!poetaopole pisze:Kerajs! Co to ma być? Mam to pokazać uczniowi klasy pierwszej? Jestem już w III i niewiele z tego rozumiem.
1. Pierwszym i najbardziej oczywistym dowodem jest zastosowanie indukcji matematycznej. Tę miałem w pierwszej klasie szkoły średniej.
2. Ładny sposób to zastosowanie wzoru \(\displaystyle{ a^n-b^n}\). Spotkałeś się z tym wzorem, tylko inaczej zapisanym i z konkretnymi
potęgami :
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)\\
a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
oraz przy sumie ciągu geometrycznego:
\(\displaystyle{ a_1\left( 1+q+q^2+....+q^n\right) = a_1 \frac{1-q^n}{1-q}}\)
bo
\(\displaystyle{ (1-q)\left( 1+q+q^2+....+q^n\right) = 1-q^n}\)
Zawsze możesz 'błysnąć' przed młodszym kolegą wyprowadzając wzór:
\(\displaystyle{ a^n-b^n=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b^{1}+a^{n-3}b^{2}+.....+a^{1}b^{n-2}+b^{n-1})}\)
co jest bardzo proste:
\(\displaystyle{ (a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b^{1}+a^{n-3}b^{2}+.....+a^{1}b^{n-2}+b^{n-1})=\\
=(a^{n}+a^{n-1}b^{1}+a^{n-2}b^{2}+a^{n-3}b^{3}+.....+a^{2}b^{n-2}+a^1b^{n-1})-\\
\underline{- \ \ \ \ \ \ \ \ (a^{n-1}b^1+a^{n-2}b^{2}+a^{n-3}b^{3}+.....+a^{2}b^{n-2}+a^{1}b^{n-1}+b^{n})}\\
= \ a^{n} \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ -b^{n}}\)
3. Przypuszczam że jeżysz się i zniechęcasz widząc sigmę. A przecież zastosowałem znany Ci dwumian Newtona:
\(\displaystyle{ 7 ^{n+1}=(2+5) ^{n+1}=\\= {n+1 \choose 0}2^{n+1}5^{0}+{n+1 \choose 1}2^{n}5^{1}+{n+1 \choose 2}2^{n-1}5^{2}+....+{n+1 \choose n+1}2^{0}5^{n+1}=\\= 2^{n+1}+5\left[{n+1 \choose 1}2^{n}5^{0}+{n+1 \choose 2}2^{n-1}5^{1}+....+{n+1 \choose n+1}2^{0}5^{n} \right]}\)
Tak lepiej?
4. Gratuluję intuicji, bo sposób który Ciebie przekonuje jest najmniej oczywisty. Wieszczę spore problemy przy przekazywaniu go koledze.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Podzielność potęg
Kongruencje użyte jawnie są dla autora nieakceptowalne jako rozwiązanie. Wyznaczenie ostatniej cyfry danej liczby to używanie kongruencji modulo 10 i ogólnych własności kongruencji np.: \(\displaystyle{ \left(a \pmod{n}\right) \cdot \left(b \pmod{n}\right) = ab \pmod{n}}\).4. Gratuluję intuicji, bo sposób który Ciebie przekonuje jest najmniej oczywisty. Wieszczę spore problemy przy przekazywaniu go koledze.
Natomiast jak się opakuje użycie kongruencji w "zgaduj zgadula" i powie że "tak musi być" to wszystko jest spoko i nikt o nic nie pyta... Tak niestety uczą w większości szkół...
- Premislav
- Użytkownik

Podzielność potęg
Ja bym jeszcze dodał cudzysłów: "uczą".
Sam nie uważam takiego podejścia za porządne i rygorystyczne, co zresztą zawarłem tu:
Sam nie uważam takiego podejścia za porządne i rygorystyczne, co zresztą zawarłem tu:
ale jednak nie jest to do końca formalne.