Uzasadnić.
Przesunięte punkty
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3429 razy
Przesunięte punkty
Na płaszczyźnie jest skończona ilość punktów i koło, które je wszystkie przykrywa. Punkty te przesunięto w taki sposób, że wszystkie odległości między nimi zmniejszyły się. Czy można będzie te przesunięte punkty przykryć mniejszym kołem
Uzasadnić.
Uzasadnić.
-
piano_robert
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Re: Przesunięte punkty
Może czegoś nie dostrzegam, ale widzę sprawę tak:
Wśród danych punktów istnieją takie dwa, których odległość jest największa. Początkowe koło musi mieć średnicę niemniejszą niż ta odległość. Skoro wszystkie odległości się zmniejszyły, to również ta największa. Każda nowa odległość po przesunięciu jest mniejsza od tej początkowej, największej odległości. Można zatem przykryć punkty po przesunięciu mniejszym kołem - takim, którego średnica jest niemniejsza niż nowa największa odległość między dwoma spośród punktów.
Wśród danych punktów istnieją takie dwa, których odległość jest największa. Początkowe koło musi mieć średnicę niemniejszą niż ta odległość. Skoro wszystkie odległości się zmniejszyły, to również ta największa. Każda nowa odległość po przesunięciu jest mniejsza od tej początkowej, największej odległości. Można zatem przykryć punkty po przesunięciu mniejszym kołem - takim, którego średnica jest niemniejsza niż nowa największa odległość między dwoma spośród punktów.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
Czy masz na myśli, że można przykryć punkty kołem, którego średnica jest równa największej odległości między dwoma spośród nich? Bo jest to nieprawda - weź np. trójkąt równoboczny.piano_robert pisze: 27 wrz 2025, o 14:43 Można zatem przykryć punkty po przesunięciu mniejszym kołem - takim, którego średnica jest niemniejsza niż nowa największa odległość między dwoma spośród punktów.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
Taki lemat może być pomocny w rozwiązaniu tego zadania.
Lemat. Jeśli koło \(\displaystyle{ K}\) pokrywa skończoną ilość punktów i nie istnieje koło o promieniu mniejszym niż \(\displaystyle{ K}\), które także pokrywa te punkty, to istnieją wśród tych punktów trzy, które leżą na okręgu koła \(\displaystyle{ K}\) lub dwa, które leżą na końcach jego średnicy.
Lemat. Jeśli koło \(\displaystyle{ K}\) pokrywa skończoną ilość punktów i nie istnieje koło o promieniu mniejszym niż \(\displaystyle{ K}\), które także pokrywa te punkty, to istnieją wśród tych punktów trzy, które leżą na okręgu koła \(\displaystyle{ K}\) lub dwa, które leżą na końcach jego średnicy.
dowód: