Zadanie polega na wyznaczeniu różnicy \(\displaystyle{ \gamma - \delta }\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha - \beta =73}\)
Rozumiem, że \(\displaystyle{ \gamma= 2 \cdot \alpha }\) ale jak mam uzasadnić, że \(\displaystyle{ \delta=2 \cdot \beta }\) Bo tak podobno ma wyjść...
Proszę o pomoc, bo albo czegoś nie potrafię zauważyć, albo coś ze mną jest nie tak...
Kąty w okręgu
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
Re: Kąty w okręgu
Wygląda na błąd w zadaniu.
\(\displaystyle{ \delta=2\beta}\) wcale nie musi zachodzić np. dla \(\displaystyle{ \alpha=110, \beta=37}\) wychodzi \(\displaystyle{ \delta=66}\).
Ogólnie \(\displaystyle{ \gamma-\delta}\) wychodzi \(\displaystyle{ 4\alpha+2\beta-360}\), co może mieć różne wartości.
\(\displaystyle{ \delta=2\beta}\) wcale nie musi zachodzić np. dla \(\displaystyle{ \alpha=110, \beta=37}\) wychodzi \(\displaystyle{ \delta=66}\).
Ogólnie \(\displaystyle{ \gamma-\delta}\) wychodzi \(\displaystyle{ 4\alpha+2\beta-360}\), co może mieć różne wartości.
-
radeklor
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Dziękuję bardzo, chciałem się upewnić. Myślę, że źle jest oznaczony kąt \(\displaystyle{ \delta}\) powinien być obok według mnie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Istotnie, kąt obok miarę \(\displaystyle{ 2\beta.}\)radeklor pisze: 16 lis 2025, o 13:18Myślę, że źle jest oznaczony kąt \(\displaystyle{ \delta}\) powinien być obok według mnie.
JK