Jakby ktoś mógł rozpykać to zadanie z rysunkiem byłbym wdzięczny hehe ;]
Oblicz wartość siły P utrzymującej w równowadze klapę.
Powierzchnia walcowa klapy ma stała szerokość, równą szerokości płaskiej części klapy w miejscu styku.
Pozioma oś obrotu klapy przechodzi przez punkt F, natomiast siła P przyłożona jest w punkcie J (kierunek i zwrot przyjąć samemu)
\(\displaystyle{ Dane: \\ a, \gamma , \\r_1=5a, \\ h=5a, \\ =60 ^\circ \\ \beta=90 ^ \circ}\)
*co się stanie jak \(\displaystyle{ \beta= -90^\circ}\)
[Hydromechanika] Równowaga klapy.
Jeżeli \(\displaystyle{ \beta}\) jest ujemna to zakrzywienie masz z lewej strony jeśli chodzi o rozwiązanie to nie mogę Ci pomóc teraz bo mam małe urwanie głowy na uczelni ale jak napisz na kiedy to masz do oddania.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:03 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
hej.
mam podobny problem
\(\displaystyle{ \alpha =80^{\circ}}\) czyli prawie poziom
\(\displaystyle{ \beta = -50^{\circ}}\) czyli ta klapa bedzie w dol leciec
sila przylozona w punkcie \(\displaystyle{ K}\), a os pozioma przez \(\displaystyle{ H}\)
ale nie rozumie jednego ze pozioma os obrotu klapy przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ H}\), to oznacza ze ona biegnie przez glebokosc zanurzenia srodka ciezkosci, czy ze wzgledem punktu \(\displaystyle{ H}\) robie wszyskie obliczenia, pomijajac powierzchnie u gory traktujac ja jako sztywna i obliczenia wykonuje tylko dla teoretycznie ruchomej od \(\displaystyle{ H}\) w dól??
mam podobny problem
\(\displaystyle{ \alpha =80^{\circ}}\) czyli prawie poziom
\(\displaystyle{ \beta = -50^{\circ}}\) czyli ta klapa bedzie w dol leciec
sila przylozona w punkcie \(\displaystyle{ K}\), a os pozioma przez \(\displaystyle{ H}\)
ale nie rozumie jednego ze pozioma os obrotu klapy przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ H}\), to oznacza ze ona biegnie przez glebokosc zanurzenia srodka ciezkosci, czy ze wzgledem punktu \(\displaystyle{ H}\) robie wszyskie obliczenia, pomijajac powierzchnie u gory traktujac ja jako sztywna i obliczenia wykonuje tylko dla teoretycznie ruchomej od \(\displaystyle{ H}\) w dól??
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Korzystamy z wzorów, które mieliście na wykładach (bo to przecież nie jest zadanie z liceum):
- siła parcia poziomego,
- siła parcia pionowego,
- punkt przyłożenia siły parcia,
- warunek równowagi w ruchu obrotowym (suma momentów wszystkich sił równa musi być zero względem punktu, przez który przechodzi oś obrotu).
- siła parcia poziomego,
- siła parcia pionowego,
- punkt przyłożenia siły parcia,
- warunek równowagi w ruchu obrotowym (suma momentów wszystkich sił równa musi być zero względem punktu, przez który przechodzi oś obrotu).
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, o 01:20 przez joe74, łącznie zmieniany 2 razy.
Jestem świadoma że jest tego sporo, ale ambitnie nad tym siedzac to zrobie, kwestia jest tylko tresci tego zadania bo dla mnie jest nie jasne w niektorych momentach. Najwazniejsze czy ta oś pozioma przechodzaca przez dajmy na to punkt H jest miejscem gdzie ta klapa moze sie poruszac, i wtedy momenty licze tylko dla powierzchni pod spodem?
Witam,
Czy ktoś rozwiązał to zadanie może? JEżeli tak to proszę o zamieszczenie rozwiązania. Dzięki.
Czy ktoś rozwiązał to zadanie może? JEżeli tak to proszę o zamieszczenie rozwiązania. Dzięki.
Mam bardzo podobne zadanie. Czy ktoś jest w stanie go rozwiązać lub napisać krok po kroku jak się do niego dobrać? Bardzo proszę o pomoc. Dzięki;)
-- 25 kwi 2012, o 14:06 --Nikt nie jest w stanie tego rozwiązać?
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/14lJ/