[rekrutacja 2005] JSIM
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
Na MIM ponad 80 olimpijczyków złożyło podania. Część to na pewno laureaci z polskiego, geografii itp. (mają wstęp na matmę), ale i tak sporo olimpijczyków z OM i OI zostaje. Jak tak dalej pójdzie, to JSIM będzie pierwszym kierunkiem matematycznym w Polsce, gdzie nie chcą finalistów OM... Mam nadzieję, że nie, dotąd tak nie było...
A Wy co o tym myślicie?
A Wy co o tym myślicie?
- Zlodiej
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[rekrutacja 2005] JSIM
mgol,
O to się nie bój, żeby miejsce zabrał tobie humanista ... Na wydziale MIMUW na karteczce było: Podania na JSIM mogą składać tylko olimpijczycy z olimpiad: matematycznej i informatycznej. (Olimpijczyk - minimum finalista). Tak, czy siak osoba tylko z finalistą (w całej swojej karierze) ma małe szanse na JSIM, a skad takie zainteresowanie ? Zielonego pojęcia nie mam. Raczej nie matura, bo przecież większość osób i bez niej wybierało się na UW/UJ (Jak narazie nie spotkałem tam podczas składania papierów osoby któraby nie brała udziału w OM/OI).
Chociaż podwójny finalista ... Nie wiem jak oni to policzą. Na szczęscie nie mam takiego problemu. Matematyka na ten rok zdecydowanie wystarczy.
O to się nie bój, żeby miejsce zabrał tobie humanista ... Na wydziale MIMUW na karteczce było: Podania na JSIM mogą składać tylko olimpijczycy z olimpiad: matematycznej i informatycznej. (Olimpijczyk - minimum finalista). Tak, czy siak osoba tylko z finalistą (w całej swojej karierze) ma małe szanse na JSIM, a skad takie zainteresowanie ? Zielonego pojęcia nie mam. Raczej nie matura, bo przecież większość osób i bez niej wybierało się na UW/UJ (Jak narazie nie spotkałem tam podczas składania papierów osoby któraby nie brała udziału w OM/OI).
Chociaż podwójny finalista ... Nie wiem jak oni to policzą. Na szczęscie nie mam takiego problemu. Matematyka na ten rok zdecydowanie wystarczy.
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
Tak? A to ciekawe... Skąd masz takie dane? Bo ja znam pojedynczych finalistów, którzy nic na finale nie zrobili i są na JSIM. Zawsze przyjmowali WSZYSTKICH olimpijczyków, nieważne, czy pojedynczych, czy podwójnych - rok temu przyjęli czterdzieści kilka osób, mimo że było 30 miejsc, właśnie dlatego, że tyle finalistów złożyło podania. Poza tym ZAWSZE przyjmowali 1-3 osoby, które nie były olimpijczykami, ale miały wysoki wynik na testach - tym bardziej nie mogliby przyjąć ich, a nie przyjąć olimpijczyków. Także uważam tę uwagę za nieuzasadnioną...Zlodiej pisze:Tak, czy siak osoba tylko z finalistą (w całej swojej karierze) ma małe szanse na JSIM
[ Dodano: 17-07-2005, 19:27 ]
Ale zgadzam się, że w tym roku może być inaczej, bo dużo chętnych - nie wiem tylko dlaczego z taką pewnością oznajmiłeś, że na pewno 1 finał nie wystarczy, do aż takiej pewności nie ma powodów...
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Podziękował: 1 raz
[rekrutacja 2005] JSIM
ziomus skoro nie wiesz jak biora to po co pieprzysz glupoty
a dali takie oswiadczenie wlasnie zebysmy bez niczego sie dostali, bo inaczej musieliby tak samo klasyfikowac nas:) i tych po wiedzy ekologicznej
a dali takie oswiadczenie wlasnie zebysmy bez niczego sie dostali, bo inaczej musieliby tak samo klasyfikowac nas:) i tych po wiedzy ekologicznej
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
Hehe, i po Olimpiadzie Literatury i Języka Polskiego Ciekawe tylko, co zrobią, jak im 50 olimpijczyków złoży podania - pojawiają się trudności organizacyjne, bo trzeba więcej osób upchać na wykłady i ćwiczenia.
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Podziękował: 1 raz
[rekrutacja 2005] JSIM
a jestes pewien ze az tylu tam sklada po oi i om, tylko tych biora
nawet jesli no to wszystkich raczej wezma, tak jak wszedzie biora tych co na ostatni brany wynik sie zlapali
nawet jesli no to wszystkich raczej wezma, tak jak wszedzie biora tych co na ostatni brany wynik sie zlapali
- Zlodiej
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
No dobra rozumiem uwage. To było moje zdanie, a zgadzać się z nim nie musicie. W każdym razie nie ma co powoływać się na poprzednie lata, bo wszystko się nieco zmieniło.
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
No w sumie sytuacja jest troszkę inna, bo jak na razie to nie tylko olimpijczycy szli na JSIM, a ta karteczka sugeruje coś innego (chyba że to tylko skrót myślowy i że chodziło im o to, że jak ktoś ma 100 PR na matmie, to to go wcale na JSIM od razu nie kwalifikuje - jeśli to to nie znaczy, to znaczy, że rzeczywiście COŚ się zmieniło - ale chyba nie aż tak bardzo, żeby nie przyjmowali finalistów - chyba by nie pokryli 30 miejsc wtedy - nie wszyscy laureaci składają podania)Zlodiej pisze:Na wydziale MIMUW na karteczce było: Podania na JSIM mogą składać tylko olimpijczycy z olimpiad: matematycznej i informatycznej
- Zlodiej
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
89 osób z 100%. Ilu z nich to osoby które miały maturke na 100%? i ilu z nich to osoby biorące udział w olimpiadach poza OI, OM ? Miejsc jest 30, nawet jak 50 wezmą to nadal wszystkich to nie zadowoli ... Zresztą nie ma co spekulować. Oby i finalista się dostał, bo ja nic do tego nie mam. Niepotrzebna kłótnia wynikła z tego.
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
Po pierwsze - nie 89, ale 84 - nie wszyscy złożyli podania, a w poniedziałek jeszcze daję głowę, że kilka osób na matmę też nie złoży. Ponadto, nie wszyscy z nich to olimpijczycy, nawet sporo nie. Matura - ok, ciężko 3 przedmioty mieć na maksa bez olimpiady - ale CEW dało się napisać, po przeliczeniu CEW na PR parę osób miało nawet ponad 100 PR i im zmniejszali do 100 - nie trzeba było mieć maksa na CEW, żeby mieć 100 PR. Poza tym, mój drogi, olimpiada jest ważna w roku matury i następnym - biorąc pod uwagę, że jedyna osoba z technikum na finale OM nie składała papierów na UW, w grę wchodzi rocznik '85 i '86, a 10 osób przyjętych na infę jest starszych, oni więc na pewno nie są z olimpiady, tylko z CEW. Dam głowę, że sporo z rocznika '85 też. Więc jednak nie aż tak dużo olimpijczyków wśród tych ze 100 PR.
Poza tym, uwierz, nie każdy olimpijczyk pcha się na JSIM, szczególnie z OI - niektórzy po prostu nie przepadają za matmą aż tak, żeby ją studiować, a na samej infie i tak już jest wysoki poziom. Sam znam jeden taki przypadek, a trafiłem na losowego finalistę, więc nie sądzę, że to aż tak rzadkie. Więc liczba podań jeszcze się zmniejsza.
Swoją drogą, na matmę i infę zakwalifikowali więcej, niż jest miejsc - biorą pod uwagę to, że nie wszyscy składają dokumenty i chcieli w ten sposób przyspieszyć kwalifikację - zabawne, że przyjęto ostatecznie akurat 110 osób - może niektórzy byli zakwalifikowani, a potem się okazało, że jednak nie - w końcu wyniki były nieoficjalne i chyba więcej osób złożyło podania, niż przewidywano. W każdym razie nie zanosi się na 2-gi nabór, chyba że parę osób wycofa dokumenty. W każdym razie, na pewno ten ew. 2-gi nabór nie będzie szedł w zgodzie z harmonogramem...
Poza tym, uwierz, nie każdy olimpijczyk pcha się na JSIM, szczególnie z OI - niektórzy po prostu nie przepadają za matmą aż tak, żeby ją studiować, a na samej infie i tak już jest wysoki poziom. Sam znam jeden taki przypadek, a trafiłem na losowego finalistę, więc nie sądzę, że to aż tak rzadkie. Więc liczba podań jeszcze się zmniejsza.
Swoją drogą, na matmę i infę zakwalifikowali więcej, niż jest miejsc - biorą pod uwagę to, że nie wszyscy składają dokumenty i chcieli w ten sposób przyspieszyć kwalifikację - zabawne, że przyjęto ostatecznie akurat 110 osób - może niektórzy byli zakwalifikowani, a potem się okazało, że jednak nie - w końcu wyniki były nieoficjalne i chyba więcej osób złożyło podania, niż przewidywano. W każdym razie nie zanosi się na 2-gi nabór, chyba że parę osób wycofa dokumenty. W każdym razie, na pewno ten ew. 2-gi nabór nie będzie szedł w zgodzie z harmonogramem...
- Arek
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
Hehe, ależ awantura
No cóż, słyszałem, że dzis ma się pojawić jakaś lista, życzę więc tym, co się starali, by się na niej znaleźli, niezależnie od tego ile razy na finale się pojawili
No cóż, słyszałem, że dzis ma się pojawić jakaś lista, życzę więc tym, co się starali, by się na niej znaleźli, niezależnie od tego ile razy na finale się pojawili
- mgol
- Użytkownik

[rekrutacja 2005] JSIM
No i chyba w końcu przyjęli jednak wszystkich olimpijczyków. I tylko olimpijczyków, ale to nie dziwne. 42 osoby.
[ Dodano: 19-07-2005, 17:50 ]
Tak przy okazji, gratuluję wszystkim, którzy się dostali. Kto z forum tam idzie?
[ Dodano: 19-07-2005, 22:50 ]
No pięknie. Zrobiłem sobie parę ładnych statystyk dotyczących JSIMowców w Excelu - m.in. w jakich olimpiadach byli finalistami itp. Jak ktoś chcę, to służę plikiem *.xls :]
[ Dodano: 20-07-2005, 16:15 ]
Gdyby nie przyjmowali pojedynczych finalistów, to przyjęliby tylko 21/20 osób, a więc trochę za mało... Natomiast co najmniej wyróżnionych - 15/14, więc tym bardziej. Nie mówiąc już o samych laureatach...
Widzę, że zaczynam konwersować z samym sobą, niedobrze ;P
[ Dodano: 19-07-2005, 17:50 ]
Tak przy okazji, gratuluję wszystkim, którzy się dostali. Kto z forum tam idzie?
[ Dodano: 19-07-2005, 22:50 ]
No pięknie. Zrobiłem sobie parę ładnych statystyk dotyczących JSIMowców w Excelu - m.in. w jakich olimpiadach byli finalistami itp. Jak ktoś chcę, to służę plikiem *.xls :]
[ Dodano: 20-07-2005, 16:15 ]
Gdyby nie przyjmowali pojedynczych finalistów, to przyjęliby tylko 21/20 osób, a więc trochę za mało... Natomiast co najmniej wyróżnionych - 15/14, więc tym bardziej. Nie mówiąc już o samych laureatach...
Widzę, że zaczynam konwersować z samym sobą, niedobrze ;P