Podręcznik do matematyki na mature rozszerzoną

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
kostek525
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: kostek525 »

cześć

mam już sporo fajnych zbiorów, zbiór zadań kiełbasy, ars mathetatika (wielkie dzięki dla osoby, która doradziła w temacie niżej) a teraz szukam takiego podręcznika, bez zadanek, sama wiedza teoretyczna, wszystkie wzory. jakieś podpowiedzi, schematy działania w danym temacie, taki matemaks kurs rozszerzony ale w miarę możliwości dokładniejszy no i na papierze, w formie podręcznika, dla mnie to wygodniejsze niż internet.
Istnieje coś takiego w ogóle?
Tulio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: Tulio »

Sam kiedyś coś takiego stworzyłem, ale niestety dla swoich podopiecznych z korepetycji do dawnej matury (jeszcze bez pochodnych czy granic). Jak chcesz to wyślę Ci PDFa

A tak to co szukasz nazywa się zwykle "kompendium" i istnieją chociaż jest ich mniej niż zbiorów zadań:
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 113 razy

Re: Podręcznik do matematyki na mature rozszerzoną

Post autor: VirtualUser »

Szczerze mówiąc odradzam różnego rodzaju vademecum z matematyki (wydaje mi się, że lepiej przerobić następny zbiór zadań niż tego typu książkę, choć to zależy od osobistych preferencji) ale jeśli pytasz o typową teorię to zapodam parę miejsc gdzie jest w miarę solidnie opracowana:

1. Karta wzorów CKE - ten punkt traktuj jak świętość, miej ją zawsze przy sobie a na noc pod poduszkę, w miarę korzystanie z niej będziesz odruchowo i błyskawicznie znajdował przydatne wzory albo twierdzenia, na które możesz powołać się na maturze (jest tam większość ale nie wszystko co jest potrzebne na maturę)
2. W książce ars mathematica na początku każdego działu jest całkiem fajny wstępniak w postaci wszystkich potrzebnych twierdzeń itp
3.Książki oficyny edukacyjnej - pazdro - mam na myśli ten szkolny podręcznik, wiele osób na niego, że jest nie przystępny, aczkolwiek w nim zadania są opracowane w pełni profesjonalnie i warto do niego czasami zaglądać
4. Na zadania.info masz sporo poradników, pełne ich wersje są po wykupieniu premki, jest tam mnóstwo porad, różnych trików, ciekawych spostrzeżeń, dużo nawet jakbym to nazwał R+ czyli rozszerzenie rozszerzenia.

Jeśli jednak zdecydowałbyś się na vademecum to
1. W vademecum teraz matury masz teorię + zadania (choć te nie są jakieś skomplikowane)
2. Vademecum Grega z Fizyki było bardzo dobrze opracowane, podejrzewam, że podobnie sprawa wygląda z matematyki, najlepiej gdybyś wpadł gdzieś do księgarni, przekartkował i się zorientował czy pasuje ci taki format.

Pozdrawiam i powodzenia na egzaminie!
ODPOWIEDZ