MT czy mat-fiz ??

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 302 razy

MT czy mat-fiz ??

Post autor: Vixy »

Już jutro bede miała wyniki , teraz cały czas zastanawiam się co lepiej wybrać . Złozyłam papiery na matme i zarzadzanie produkcji . Na poczatku byłam pewna że pójde na matme ale zaczeli mnie wszyscy straszyć że nie dam rady bo są same dowody , czy to prawda ? Na zarządzaniu produkcji jest dużo takiego materiałoznastwa, maszyn i mechaniki . Który kierunek waszym zdaniem lepiej wybrać ?? ja juz nie wiem co mam robić , teraz znowu jestem bardziej za zarządzaniem produkcji Możecie coś wiecej powiedzieć o tych kierunkach ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

MT czy mat-fiz ??

Post autor: Tristan »

Na matematyce jest mnóstwo dowodów, więc jeśli od początku nastawiasz się na to, że nie dasz rady - to nie radzę się wybierać.
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik

MT czy mat-fiz ??

Post autor: Lukasz_C747 »

Dopóki nie wybierasz się na jakiś wyjątkowo śmieszny kierunek, gdzie za samo bycie otrzymuje się zaliczenie to zawsze czeka sie jakiś przedmiot z którym będziesz toczył wielkie boje (druty/analiza etc.) Najważniejsze to wybrać to co się lubi, żeby później nie żałować wyboru i się przenosić. Jeśli trafisz tam gdzie ci się podoba, to choćby trzecią poprawką, ale zdasz wszystko - trzeba tylko walczyć i uczyć się.

Na matmie omijasz większość technicznych i fizycznych przedmiotów-problemów (vel druty czy rysunek), ale czeka Cię podwójna niespodzianka na przedmiotach matematycznych. Nie licz na to, że matematyka to "tylko trochę więcej liczenia", to właśnie dowody - choć wolę określenie myślenie Ciężko jest dostać dobrą ocenę, ale zaliczenie stosunkowo łatwo.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

MT czy mat-fiz ??

Post autor: natkoza »

jeżeli sobie wmówisz, że nie dasz rady z dowodami to tak będzie, ja też się na początku bałam tej strony studiów matematyznych, ale wszystko da sie zrozumieć, więc sobie nie wmawiaj, że sobie z tym nie dasz rady to napewno będzie dobrze
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik

MT czy mat-fiz ??

No to juz podjełam decyzje , ide na zarządzanie produkcji .Wole uczyć się o drutach jak robić dowody Dowody to nigdy niee była moja mocna strona , z takimi w liceum to daje rade ale tam nie byłyby takie łatwe.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

MT czy mat-fiz ??

Post autor: bolo »

Jak masz studiować coś czego nie lubisz, tak jak to niektórzy studiują np. medycynę na siłę, to lepiej jednak odpuścić, bo taka nauka też trochę męczy. Czasem bywa tak, że kierunek drugiego/trzeciego wyboru okazuje się znacznie ciekawszy od tego pierwotnie zamierzonego.
Fighter
Użytkownik
Użytkownik

MT czy mat-fiz ??

Post autor: Fighter »

ZiP to jeden z kierunków na moim wydziale(przedmioty masz prawie identyczne jak ja na budowie maszyn). Żadnych drutów nie będziesz tam miała, ale sporym problemem wśród studentów są tzw. kreski czyli geometria wykreślna(radze od poczatku sie tego uczyc). Poza tym większość przedmiotów jest ciekawa np. Mechanika
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik

MT czy mat-fiz ??

a to mi znowu mówią , że mechanika nie jest taka super. W każdym razie mam jeszcze większą motywacje do nauki jak w liceum , na czas wakacji pracuje w sklepie , niezle sie tam narobie i dziewczyny które tam pracują wykorzystują mnie na każdym kroku np. wczoraj musiałam myć wszystkie butelki , nie chciałabym do tego sklepu wrócić więc od samego początku zabiore się za ostrą nauke Geometrie lubie ale nie wiem na czym polega ta geometria wykreślna . Na tą matme to w sumie tak bardzo nie chciałam pójść , złozyłam tam papiery bo koleżanka mnie namówiła .Wole uczyć sie mechaniki jak męczyć się nad dowodami
ODPOWIEDZ