Matura z Fizyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Rolkesik
Użytkownik
Użytkownik

Matura z Fizyki

Post autor: Rolkesik »

Witam! Zdaję w tym roku maturę, jednak na początku liceum obierając niewłaściwy profil klasy (nie wiem dlaczego tak postąpiłem) pozbawiłem się możliwości wyboru fizyki rozszerzonej na maturze. Od zawsze interesowałem się fizyką, lubię ją. W gimnazjum nawet z sukcesami uczestniczyłem w konkursach typu Lwiątko. Od przyszłego tygodnia będę uczęszczał na korepetycje z fizyki, myślicie że w ciągu roku dam radę ogarnąć sensownie materiał? Interesuje mnie wynik 80%< . Dodam, że z matematyka nie mam najmniejszych problemów. Martwię się, że przez ten rok przerwy od nauki nie będę mógł się później wbić w rytm. Moim celem jest PW a konkretnie mechatronika.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Re: Matura z Fizyki

Post autor: Rafsaf »

"pozbawiłem się możliwości wyboru fizyki rozszerzonej na maturze"

To niemożliwe by wybór profilu miał tu jakiejś znaczenie. W deklaracji piszesz co Ci się podoba, choćby jakąś historię sztuki czy wiedzę o tańcu, najwyżej ktoś będzie miał "ale", które w sumie niewiele znaczy (np. u mnie dyrekcja krzywo patrzy na to że 10 osób z mat-fizu pisze rozszerzony j.polski, ale i tak każdy ma to gdzieś, paradoksalnie matematycy piszą ją często i tak lepiej xd).

A fizyka na maturze jest serio prosta, naprawdę. Nie trzeba mieć dużej wiedzy, chodzi bardziej żeby była ona usystematyzowana, bo zagadnienia, które się pojawiają, są wręcz banalne (wzorcówki 3/4 zadań maturalnych zajmują z 5 linijek tekstu), ale zakres materiału jest spory.
80% to sporo, nic tylko życzyć powodzenia, ale zdecydowanie łatwiej mieć 80% z fizyki niż z matmy, wartą w nią inwestować.
Rolkesik
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. Konkretnie chodziło mi o to, że na początku swojej przygody z liceum wybrałem profil humanistyczny (nie wiem co mnie podkusiło, chyba wychowawca wywarł na mnie takie wrażenie). Jednak już po tygodniu wiedziałem, że dokonałem złego wyboru, lecz z decyzją o przepisaniu się zwlekałem prawie pół roku. W mat-fizie nie było miejsca, a nie chciałem tracić materiału z matematyki i przepisałem się do mat-geo. Ot taką miałem historię z wyborem profilu.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: SlotaWoj »

O ile mi wiadomo, to nie ma związku między profilem klasy, a możliwością wyboru przedmiotu zdawanego na maturze. Chcesz zdawać fizykę rozszerzona, a mówią Ci, że nie możesz, to masz się wykłócić.
Rolkesik
Użytkownik
Użytkownik

Matura z Fizyki

Trochę źle się określiłem, zdawać mogę i nie ma co do tego żadnej dyskusji, ale napisałem to w kontekście tego że nie miałem w ciągu moich 3 lat w liceum styczności z Fizyką a w te 3 miesiące, które mi zostały nie zdążę nadrobić całego materiału. Sorry za wprowadzanie w błąd.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 74 razy

Post autor: Benny01 »

Rafsaf pisze:80% to sporo, nic tylko życzyć powodzenia, ale zdecydowanie łatwiej mieć 80% z fizyki niż z matmy, wartą w nią inwestować.
Z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest odwrotnie.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: Rafsaf »

Benny01

Zapomniałem dodać "według mnie".

Ile osób tyle opinii, ja staram się być obiektywny .
Rolkesik
Użytkownik
Użytkownik

To mówicie, że jest się w stanie w ciągu tego roku dobrze przygotować?
Rolkesik
Użytkownik
Użytkownik

Matura z Fizyki

A myślicie, że jestem w stanie dać sobie radę na studiach o kierunku fizyka, bez przerobienia jej w liceum. Chodzi mi dokładnie czy zaczynają tam od podstaw czy jednak oczekują, że materiał z liceum będzie w pełni opanowany.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 74 razy

Post autor: Benny01 »

Wszystko jest od nowa, bo podejście jest nowe.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Na kierunku fizyka? No ja nie wiem czy można to traktować jako "wszystko jest od nowa". Wiedza z liceum musi być już dobrze opanowana i ugruntowana. Przede wszystkim umiejętność myślenia "fizycznego" . Na pierwszym semestrze jest tylko mechanika, więc najbardziej na tym się trzeba na początku skupić.
ODPOWIEDZ