Matura z fizyki 2011

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Matura z fizyki 2011

Post autor: norwimaj »

michal17 pisze: A co do 1.1 mam wątpliwości czy to nie powinno być odwrotnie, popatrzmy chociażby na różnicę ciśnień.
Na którą różnicę ciśnień? Tę, która by była przy zamkniętej zaporze? No to patrzę na tę różnicę ciśnień i widzę że całkowita siła, z jaką gaz działa na zaporę, jest skierowana ku wyjściu z tunelu, czyli jeśli zlikwidujemy zaporę, to gaz poleci w dół.
michal17 pisze: Jak myślicie, czy jeśli w 1.2 zapomniałem zamienić na Kelviny to dostanę 1 punkt?
Może gdybyś na końcu napisał "przepraszam" to by się zlitowali. Jeśli wyszedł Ci wynik \(\displaystyle{ 3kg/m^3}\) to pewnie nawet nie spojrzą na obliczenia. Aczkolwiek kompletnie się nie znam na ocenianiu matur ani na fizyce, więc moja opinia nie jest wiele warta.
michal17 pisze: I zad 2.4 jest trochę nie jasne jak dla mnie. Podane jest natężenie na powierzchni planety, więc w którym momencie mam podać wartość siły nacisku?
W końcowej fazie lądowania. Nawet jeśli to jest kilka kilometrów nad powierzchnią, to przyspieszenie grawitacyjne jest prawie takie samo.

Dziwne było zadanie 19.2 na podstawowej. Narzucające się rozwiązanie to narysowanie wykresu \(\displaystyle{ \log_2(\text{liczba rozpadów na sekundę})}\) w zależności od czasu, dopasowanie prostej i zmierzenie jej współczynnika nachylenia. Jednak na takie rozwiązanie nie było miejsca. Czy autorom matury mogło chodzić o udzielenie odpowiedzi na podstawie dwóch punktów wykresu?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Matura z fizyki 2011

Post autor: adambak »

norwimaj pisze: Dziwne było zadanie 19.2 na podstawowej. Narzucające się rozwiązanie to narysowanie wykresu \(\displaystyle{ \log_2(\text{liczba rozpadów na sekundę})}\) w zależności od czasu, dopasowanie prostej i zmierzenie jej współczynnika nachylenia. Jednak na takie rozwiązanie nie było miejsca. Czy autorom matury mogło chodzić o udzielenie odpowiedzi na podstawie dwóch punktów wykresu?
Tak raczej im o to chodziło bo, w uproszczeniu, ale jednak (podobno, tak podają na lekcjach) aktywność zmienia się tak:

\(\displaystyle{ A=A _{0} \cdot 2 ^{- \frac{t}{T _{1/2} } }}\)

co by oznaczało, że okres połowicznego rozpadu tego izotopu wynosi 8 dni (z wykresu), a że jest to jod to brzmi sensownie..
Kuuuba
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matura z fizyki 2011

Post autor: Kuuuba »

Faktycznie, dość dużo teorii było na tej maturze (rozszerzonej) - a mało liczenia. Ale mi się, mam wrażenie (bo pewien już nawet własnych odczuć nie jestem), bardziej podobała niż te z zeszłych lat.

Ogółem nie było źle, nie zdążyłem niestety sprawdzić i dokończyć jednego podpunktu (więc 1pkt. na pewno straciłem ). Jeżeli nie popełniłem zbyt wielu błędów, to może i wynik nie będzie bardzo zły. Szedłem z przekonaniem, że lepiej niż matma mi to i tak nie pójdzie - więc jestem nawet zadowolony.

Co wybraliście jako pierwsze, w zadaniu "Uzupełnij schemat przemian energii zachodzących w generatorze radioizotopowym, wpisując w prostokątach, we właściwej kolejności, literę odpowiadającą danemu rodzajowi energii." ?
Ja uznałem, że najpierw jest energia jądrowa, która nadaje energię kinetyczną cząstkom alfa - a w odpowiedziach onetu widzę inaczej...

Również nie jestem pewien mego uzasadnienia na pytanie "Czy dla generatora sondy New Horizons z upływem lat sprawność rośnie, maleje, czy pozostaje stała?"
Napisałem, że maleje - bo gdyby rosła, to w końcu mogłaby przekroczyć 100% co jest fizycznie niemożliwe (perpetum-mobile), a dodatkowo dochodzi naturalne zużycie elementów.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, o 22:49 przez Kuuuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Matura z fizyki 2011

Post autor: smigol »

z tymi literkami do prostokątów to też dałem najpierw jądrową, przecież na początku cząstek alfa w ogóle nie ma.
manfredmaniek
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

Post autor: manfredmaniek »

Witam wszystkich. Nie wydaje Wam sie, ze w zadaniu z lunetą, gdzie trzeba było napisać jak dalekie przedmioty można oglądać powinno być inaczej niż na onecie i edulandii ? Moim zdaniem (i tak tez na mojej pracy napisałem) dziesięciokrotne wzmocnienie światła nie równa się dziesięciokrotnie większej odległości obserwowania, ponieważ od obiektów znajdujących się dziesięciokrotnie dalej napływa do nas stokrotnie mniej fotonów, bo fotony wysyłane są w sferę, więc jest zależność R^2. Moc promieniowania dla danej gwiazdy jest wielkością stałą (no, przynajmniej w jakimś krótkim czasie), więc gdyby zależało to tylko od mocy to moglibyśmy obserwować dowolnie dalekie obiekty. Wydaje mi się jednak, że zależy to od natężenia światła, a nie od mocy, więc dziesięciokrotne wzmocnienie powoduje, że możemy oglądać obiekty oddalone o pierwiastek z 10 razy dalej, czyli 126 ly. Taka odpowiedź jest też na interii.
matma17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matura z fizyki 2011

Post autor: matma17 »

W zadaniu 5.1 powinno być
1. energia kinetyczna cząstek α, energia jądrowa, ciepło, energia elektryczna.
czy
2. energia jądrowa, energia kinetyczna cząstek α, ciepło, energia elektryczna.
Bo ja zrozumiałem to tak, że najpierw odpowiedni preparat posiada energię kinetyczną, która w wyniku rozszczepienia jest zamieniana na energię jądrową czyli ciepło, i dalej na energię elektryczną.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Matura z fizyki 2011

Post autor: smigol »

Ale tam nie jest energia kinetyczna preparatu, tylko energia kinetyczna cząstek alfa.
Wg mnie najpierw zachodzi reakcja rozszczepienia, w wyniku której powstają cząstki alfa, część energii jądrowej zamieniana jest na energię kinetyczną cząstek alfa.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

manfredmaniek pisze:Moim zdaniem (i tak tez na mojej pracy napisałem) dziesięciokrotne wzmocnienie światła nie równa się dziesięciokrotnie większej odległości obserwowania,
To prawda, ale wzmocnienie było stukrotne. Stosunek pól powierzchni soczewek to \(\displaystyle{ 100}\).
manfredmaniek pisze: Moc promieniowania dla danej gwiazdy jest wielkością stałą (no, przynajmniej w jakimś krótkim czasie), więc gdyby zależało to tylko od mocy to moglibyśmy obserwować dowolnie dalekie obiekty.
Jeśli to jest polemika ze wskazówką do zadania, to przeczytaj ją jeszcze raz uważnie.
matura 2011 pisze: O możliwości zobaczenia gwiazdy decyduje moc światła wpadającego do oka
obserwatora.
manfredmaniek pisze: czyli 126 ly. Taka odpowiedź jest też na interii.
Myślę że się pomylili.-- 13 maja 2011, o 17:24 --
matma17 pisze:W zadaniu 5.1 powinno być
1. energia kinetyczna cząstek α, energia jądrowa, ciepło, energia elektryczna.
czy
2. energia jądrowa, energia kinetyczna cząstek α, ciepło, energia elektryczna.
Bo ja zrozumiałem to tak, że najpierw odpowiedni preparat posiada energię kinetyczną, która w wyniku rozszczepienia jest zamieniana na energię jądrową czyli ciepło, i dalej na energię elektryczną.
Pierwsza możliwość na pewno jest błędna. Prawdopodobnie chodzi o tę drugą możliwość.

Najpierw mamy atomy promieniotwórczego plutonu. Część z tych atomów się rozpada, przy czym uwalniana jest energia. W ten sposób energia jądrowa zamienia się na energię kinetyczną cząstek \(\displaystyle{ \alpha}\) i (moim zdaniem) energię kinetyczną jąder po rozpadzie. Energia kinetyczna chaotycznego ruchu cząsteczek jest nazywana energią wewnętrzną albo (nie wiem czy całkiem poprawnie) ciepłem. Skoro to jest jedno i to samo, to nie wiem gdzie tu jest przemiana rodzaju energii, chyba że ruch cząstek \(\displaystyle{ \alpha}\) nie jest chaotyczny. Możliwe że to niedopatrzenie autorów matury. Następnie ta energia wewnętrzna jest przekazywana (na pewno nie bezpośrednio) generatorowi, który zamienia ją na energię elektryczną.
Awatar użytkownika
aerow
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Matura z fizyki 2011

Post autor: aerow »

A co myślicie o zadaniu z narysowaniem sił przy astronaucie. Można rozpatrzyć przecież 2 przypadki: w układzie inercjalnym lub nieinercjalnym?
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

Post autor: sixsixsix »

niezla ta maturka skoro minely juz dwa dni i nadal nie mozna znalezc ogarnietych rozwiazan wszystkich zadan... co portal to inne wyniki...
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

aerow pisze:A co myślicie o zadaniu z narysowaniem sił przy astronaucie. Można rozpatrzyć przecież 2 przypadki: w układzie inercjalnym lub nieinercjalnym?
Jeśli nie napisali nic więcej, to chodzi im o prawdziwe siły a nie siły bezwładności.
sixsixsix pisze:niezla ta maturka skoro minely juz dwa dni i nadal nie mozna znalezc ogarnietych rozwiazan wszystkich zadan... co portal to inne wyniki...
A czego się spodziewałeś po takich portalach? Jeśli któreś zadanie Cię jeszcze trapi, to może warto je tu przedyskutować?
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

jesli narysowalem sile ciezkosci i sile bezwladnosci do dolu, a sile sprezystosci do gory i ona rownowazyla dwie wczesniejsze to na pewno jest zle? bo to az 3 punkty... wypadkowa napisalem ze wynosi 0

i nurtuje mnie jeszcze zadanie z ta odlegloscia w optyce. wedlug mnie 4000lat swietlnych. i chyba nie ma co tam wiecej kombinowac bo tylko 2 punkty do uzyskania
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

sixsixsix pisze:jesli narysowalem sile ciezkosci i sile bezwladnosci do dolu, a sile sprezystosci do gory i ona rownowazyla dwie wczesniejsze to na pewno jest zle? bo to az 3 punkty... wypadkowa napisalem ze wynosi 0
Nie sądzę żeby ścinali aż do zera za taką rzecz. Chodziło im, moim zdaniem, o układ inercjalny, ale jak będą punktować, tego nie wiem.
sixsixsix pisze: i nurtuje mnie jeszcze zadanie z ta odlegloscia w optyce. wedlug mnie 4000lat swietlnych. i chyba nie ma co tam wiecej kombinowac bo tylko 2 punkty do uzyskania
A dlaczego nie 400 lat świetlnych?
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

nateznie zalezy od powierzchni, a we wzorze na pole kola jest r^2. promien jest 10x mniejszy wiec powierzchnia jest 100x mniejsza. nie wiem czy dobrze mowie, niech ktos poprawi jak sie myle
maciej92
Użytkownik
Użytkownik

Matura z fizyki 2011

Post autor: maciej92 »

Ja zrobiłem tak samo ale nadal nie wiem, było kiedyś na maturze podobne zadanie tz. coś o wojownikach z tarczami którzy kierują wiązke światła na statek czy coś w tym stylu. Muszę popatrzeć to zobaczymy jak tam było
ODPOWIEDZ