Na którą różnicę ciśnień? Tę, która by była przy zamkniętej zaporze? No to patrzę na tę różnicę ciśnień i widzę że całkowita siła, z jaką gaz działa na zaporę, jest skierowana ku wyjściu z tunelu, czyli jeśli zlikwidujemy zaporę, to gaz poleci w dół.michal17 pisze: A co do 1.1 mam wątpliwości czy to nie powinno być odwrotnie, popatrzmy chociażby na różnicę ciśnień.
Może gdybyś na końcu napisał "przepraszam" to by się zlitowali. Jeśli wyszedł Ci wynik \(\displaystyle{ 3kg/m^3}\) to pewnie nawet nie spojrzą na obliczenia. Aczkolwiek kompletnie się nie znam na ocenianiu matur ani na fizyce, więc moja opinia nie jest wiele warta.michal17 pisze: Jak myślicie, czy jeśli w 1.2 zapomniałem zamienić na Kelviny to dostanę 1 punkt?
W końcowej fazie lądowania. Nawet jeśli to jest kilka kilometrów nad powierzchnią, to przyspieszenie grawitacyjne jest prawie takie samo.michal17 pisze: I zad 2.4 jest trochę nie jasne jak dla mnie. Podane jest natężenie na powierzchni planety, więc w którym momencie mam podać wartość siły nacisku?
Dziwne było zadanie 19.2 na podstawowej. Narzucające się rozwiązanie to narysowanie wykresu \(\displaystyle{ \log_2(\text{liczba rozpadów na sekundę})}\) w zależności od czasu, dopasowanie prostej i zmierzenie jej współczynnika nachylenia. Jednak na takie rozwiązanie nie było miejsca. Czy autorom matury mogło chodzić o udzielenie odpowiedzi na podstawie dwóch punktów wykresu?