Matura rozszerzona z matematyki w 3 miesiące

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
simplethings
Użytkownik
Użytkownik

Matura rozszerzona z matematyki w 3 miesiące

Post autor: simplethings »

Witam,
Chciałbym udowodnić, że da się w 3 miesiące opanować materiał do matematyki na poziomie rozszerzonym, tak aby zdać ją na > 70%. Dla waszej wiadomości miałem 40% z podstawy, więc tym bardziej zdanie rozszerzenia będzie nie lada wyzwaniem. Zaktualizuje ten post za 3 miesiące.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

Re: Matura rozszerzona z matematyki w 3 miesiące

Post autor: michal2323 »

Pytanie tylko ile czasu rzeczywiscie chcesz przeznaczyc-mozna robic zadania dzienw dzien po kilkanascie godzin dziennie,a mozna robic jedynie albo az 5h. Napisz tez wiecej informacji,czyli np.: czy do tej pory olewales matme i stad tak marny wynik z podstawy czy moze jednak sie uczyles a i tak nic nie rozumiales
simplethings
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simplethings »

Planuje przerobić około 3000 zadań w 2 miesiące, czyli 50 zadań dziennie, a kiedy zostanie ostatni miesiąc to pomyślę co dalej robić. Do matury nie wiedziałem nic, obejrzałem może z 8 odcinków Matemaksa i tyle wystarczyło mi żeby zdać ją na te 40%. Dotychczas olewałem matematykę, być może dlatego, że nigdy nie trafiłem na odpowiedniego nauczyciela, natomiast teraz przykładam się to tego sam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: Rafsaf »

Myślałem że to jeden z tematów z serii "czy to możliwe" a tutaj coś co lubię: wyzwanie. Nic tylko życzyć powodzenia i zapraszam do aktualizacji w czerwcu.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

szczerze mowiac to dla przecietnej osoby teoretycznie jest mozliwe sie przygotowac w te 3 miesiace,jednak pewnie czujesz jakas presje z tego powodu,ze moze nie uda ci sie udowodnic ze twoje wyzwanie jest mozliwe do wykonania i z tego powodu nauka moze byc mniej efektywna.
Ja rowniez zycze powodzenia,jednak szczerze mowiac bede zaskoczony jesli napiszesz rozszerzenie na te 70%,a juz na pewno jestem pewien ze nie przerobisz 3000 zadan.Znaczy mozna przerobic w 3 miesiace,ale 3000 takich latwych zadan,a zeby twoja nauka miala sens dobrze byloby jednak zrobic sporo takich trudniejszych zadan przynajmniej takich na poziomie matury. Mysle,ze wiele osob ktore teraz powtarzaja material do matury,rozwiazujac arkusze z rozszerzenia mialyby problem przekroczyc dziennie 3 arkusze,czyli ok.50 zadan,wiec w twoim przypadku 20zadan dziennie to bedzie swietny wynik. Uwierz,ze rozwiazujac dziennie 20 zadan,ale odpowiednich bardzo dobrze sie przygotujesz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Tłuczenie zadań mało daje, o ile nie będziesz wyciągał wniosków z tego, co zrobiłeś. Z każdego zadania powinieneś się czegoś nauczyć.
Lepiej więc zrobić zadań np 500 i myśleć, niż 3000 tylko po to, żeby sprawdzić wynik.
michal2323
Użytkownik
Użytkownik

no wlasnie o to mi chodzilo,poza tym 3000 zadan w 3 miesiace to nierealny cel nawet tak jak napisal a4karo, dla sprawdzenia wyniku. Matura rozszerzona z matmy nie jest zbyt trudna,wiec mozna ja opanowac szybko,ale w 3 miesiace to tak troche ciezko dla kogos kto wczesniej praktycznie nic nie robil z matmy
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: PokEmil »

I jak poszła maturka? Ile procent udało Ci się wywalczyć?
ODPOWIEDZ