Matura podstawowa z fizyki - zakres?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Stokastyk
Użytkownik
Użytkownik

Matura podstawowa z fizyki - zakres?

Post autor: Stokastyk »

Hej, no mam taką fanaberię zdać sobie maturę podstawową z fizyki, skoro ostatni rok będzie można wybrać ten poziom... Niestety od kilku lat główny stream uczniów nie może tego zdawać, więc wydawnictwa nie publikują żadnych zbiorów/kompendiów dla fizyki podstawowej

Zdobyłem vademecum maturalne 2014 z zakresem "podstawowym i rozszerzonym" no ale nie zaznaczyli co jest podstawowe a co jest rozszerzone... xD

Zajrzałem do materiałów CKE co jest obowiązkowe na podstawie... no i oczywiście jest to tak ujęte że właściwie tak nie do końca jestem pewien xP

Kupiłem sobie "obecny" podręcznik do zakresu podstawowego, ale obecny podstawowy poziom w LO jest tak okrojony, że to aż jest śmieszne :V A niestety właściwie nie sposób dostać starych podręczników... znajomi, tak jak ja, powyrzucali lub oddawali >.<

No więc... jakaś pomoc w tym zakresie? Żebym nie wkuwał teraz bez sensu rozszerzonego poziomu (to sobie zrobię w kolejnych latach jak będę miał czas i motywację ;v). Baby steps. Don't judge me xP

PS: Tak, pytałem w CKE i maturę z fizyki mogę zdawać na podstawowym poziomie :P
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

Re: Matura podstawowa z fizyki - zakres?

Post autor: janusz47 »

Rada. Nie ograniczaj się tylko do zakresu podstawowego.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 113 razy

Post autor: VirtualUser »

Radzę tak samo jak janusz47.
Konkretnie co do pytania to do poziomu podstawowego:

tu jest zbiór mendla do podstawy (Mendel dla PR wymiata, więc tutaj pewnie też bd okej)

i zamkor robił jakieś zbiory dla podstawy, musisz je gdzieś wygrzebać.

Co do teorii, pewnie nie znajdziesz więc po prostu rób zbiory i jak czegoś nie ogarniasz z teorii to wtedy szukaj tych skrawków wiedzy, których potrzebujesz.
Zacny_Los
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Zacny_Los »

Nawet nie próbuj się uczyć z podręczników z obecnej podstawy z LO, ta podstawa to "kontynuacja" gimnazjalnego programu i kompletnie inna rzecz.
Zdając nową maturę kupiłem sobie taki ciekawy zbiorek: ... lne-28251/ (wziąłem, bo brakowało do darmowej wysyłki ). Jest w nim i poziom podstawowy i rozszerzony, a zadania nie powalają. Na plus - dobrze zrobione odpowiedzi.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 113 razy

Post autor: VirtualUser »

Zacny_Los pisze:Nawet nie próbuj się uczyć z podręczników z obecnej podstawy z LO, ta podstawa to "kontynuacja" gimnazjalnego programu i kompletnie inna rzecz.
Zdając nową maturę kupiłem sobie taki ciekawy zbiorek: ... lne-28251/ (wziąłem, bo brakowało do darmowej wysyłki ). Jest w nim i poziom podstawowy i rozszerzony, a zadania nie powalają. Na plus - dobrze zrobione odpowiedzi.
Książka stara, ale jara. Miałem ją w ręku, też polecam. Ją między innymi miałem na myśli mówiąc o zbiorach zamkora
ODPOWIEDZ